CBlue, winnaar van de Green Solutions Award tijdens COP28

Het Belgische CBlue-gebouw won de prijs voor zijn holistische visie op duurzaamheid. Er wordt met name gebruik gemaakt van korte ketens, bio-sourced materialen en PEFC-gecertificeerde lokale houtmaterialen.

CBlue, winnaar van de Green Solutions Award tijdens COP28

9 januari 2024 Architectuur & bouw

Het Belgische CBlue-gebouw, winnaar van de "New Construction Grand Prize" op de Green Solutions Awards uitgereikt tijdens COP28. CBlue won de prijs voor zijn holistische visie op duurzaamheid. Er wordt met name gebruik gemaakt van korte ketens, bio-sourced materialen en PEFC-gecertificeerde lokale houtmaterialen.

Afgelopen december werden tijdens de COP28 de internationale Green Solutions Awards uitgereikt aan gebouwen, wijken en infrastructuren die als voorbeeldig worden beschouwd op het gebied van duurzaamheid. Onder de 57 finalisten won het CBlue-gebouw, een kantoorgebouw van 2 verdiepingen in de regio Namen opgetrokken door Stabilame, een PEFC-gecertificeerd partner, de prijs in de prestigieuze categorie "New construction". 

Duurzaamheid en reproduceerbaarheid

De Green Solutions Awards worden ondersteund door het Construction 21-netwerk van deskundigen, dat zich inzet voor duurzaam bouwen en duurzame steden. Door middel van deze prestigieuze internationale prijzen wil Construction 21 projecten belonen met hoge energie- en milieuprestaties die innovatief zijn op het gebied van duurzaam bouwen. Bij de beoordelingen wordt rekening gehouden met 4 belangrijke criteria: duurzaamheid, kosten, innovatie en reproduceerbaarheid. Andere factoren, zoals gezondheid en comfort, integratie van het gebouw in zijn omgeving, biodiversiteit, enz. spelen ook een rol in de beoordelingen van de jury's.

Voorbeeldig en inspirerend project

De jury onderscheidde het CBlue-project voor zijn holistische visie op duurzaamheid (bio-sourced materialen, korte ketens, zelfvoorziening op energiegebied, bioklimatologische architectuur), maar ook voor zijn meer globale aanpak, inclusief het welzijn van de bewoners, de optimalisatie van materialen en duurzame mobiliteit. De rationele kosten van het gebouw, ontworpen om te voldoen aan de economische behoeften van de eigenaar, waren evenals de eenvoudige reproduceerbaarheid bepalende factoren in de keuze.

Rationele, economische en milieuvriendelijke oplossingen

De kracht van CBlue ligt in het team dat het project vanaf het begin heeft ondersteund, met een gedeelde inzet voor rationele, economische en milieuvriendelijke oplossingen.

  • Vanaf het begin heeft de eigenaar van het gebouw, het ICT-bedrijf CBlue, de wens geuit om duurzaam te bouwen en de CO2-uitstoot van zijn IT-activiteiten te compenseren.
  • De architect, Maxime Verwilghen, van Bureau d'Architecture Esquisse, leverde bioklimatologische en modulaire architectonische oplossingen.
  • Stabilame, de PEFC-gecertificeerde ondernemer, leverde de houtoplossing, volgens het principe van korte ketens. Stabilame bracht ook zijn expertise in optimalisatie (het juiste materiaal, op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid brengen) in het project in, evenals schaalbaarheidsoplossingen in het gebouw en houten bouwmaterialen en kozijnen die ook gecertificeerd zijn.

De bouwcomponenten zijn afkomstig van niet meer dan 85 km verderop, wat een voorbeeld is van korte ketens. 

Laurent RICHE, Maxime VERWILGHEN en Arnaud LIGOT

Houten architectuur, technologie en PEFC-gecertificeerd hout

De bovenste verdieping van dit gebouw met twee verdiepingen is over de 4 gevels van de bovenste verdieping heen gekanteld, waardoor een aantal technische oplossingen moesten worden gevonden om de belasting op te nemen. De gebruikte technische materialen, zoals gelijmde CLT houten vloerplaten en glulam balken, boden een passend antwoord op deze complexiteit. 

Het ecologisch ontwerp komt ook tot uiting in het aanpassingsvermogen van het gebouw. Door de zeer open volumes, met een mix van gelijmde CLT- en balken, kunnen de binnenwanden gemakkelijk worden gewijzigd. Bij een verandering van indeling of gebruik kan het gebouw evolueren zonder te worden gesloopt. Hout is gekozen voor de structuur en het schrijnwerk. CLT wordt gebruikt om lokaal hout aan te moedigen.

De gelijmde CLT-wanden, glulam balken en palen, houten kozijnen en houten binnenwanden (met glaspanelen) zijn allemaal gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout. Voor de structuur is sparrenhout gebruikt en voor de kozijnen meranti.

Foto (c) Stabilame



Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief