Brouwerij Haacht: PEFC-gelabelde verpakkingen en duurzaamheidskompas

Heerlijke Belgische biertjes in een duurzame verpakking. Dat is waar Brouwerij Haacht, onafhankelijk familiebedrijf actief sinds meer dan 125 jaar, voor staat. “Het PEFC-label ondersteunt de verduurzaming van onze bedrijfsvoering”, vertelt Communications Manager Philippe Michiels.

Brouwerij Haacht: PEFC-gelabelde verpakkingen en duurzaamheidskompas

20 november 2023 Verpakking

Met meer dan 400 werknemers is het familiebedrijf Brouwerij Haacht al meer dan 125 jaar een vaste waarde in het Belgische bierlandschap. Als sterke onderneming neemt de brouwerij haar verantwoordelijkheid voor duurzamer ondernemen. 

Haacht produceert bieren van het SUPER 8-assortiment, evenals verschillende varianten van Tongerlo, Mystic, Charles Quint en Ommegang. “De O-packs waarin we onze bieren verpakken, bestaan allemaal uit PEFC-gecertificeerd karton.” Philippe Michiels, Communications Manager van Brouwerij Haacht, licht een en ander toe.

De 17 SDG’s als duurzaamheidskompas

De 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties vormen het kompas voor alle duurzaamheidsactiviteiten bij Brouwerij Haacht. Uit deze SDG’s hebben we verschillende projecten gedistilleerd. Ze vertalen onze visie op duurzaamheid naar concrete acties gebaseerd op 4 pijlers: mens, maatschappij, milieu en product. Doorheen heel ons productieproces maken we voortdurend de afweging of we voldoende rekening houden met onze planeet en met het milieu waarvan ons ecosysteem een onderdeel is. Gaande van de keuze van verpakkingsmateriaal, tot de manier van verpakken, verwerken, reinigen, produceren, transporteren en recycleren. Vanaf 2023 maken we gebruik van het softwareplatform ClimateCamp om onze CO2-voetafdruk volledig en transparant in kaart te brengen.

Het PEFC-label ondersteunt de verduurzaming van onze bedrijfsvoering. Philippe Michiels

Gecertificeerde en gerecycleerde karton, geschenkverpakkingen en labels

Voor onze kartonnen verpakkingen maken we al jaren gebruik van 100% gerecycleerd en gecertificeerd karton. De O-packs waarin we onze bieren verpakken, bestaan allemaal PEFC-gecertificeerd karton. Daarnaast gebruiken we ook PEFC-gecertificeerd karton voor geschenkverpakkingen, zoals onze erg populaire SUPER 8 Flandrien-boxen. Een aanzienlijk deel van de labels zijn dan ook PEFC-gelabeld.

Lokaal aankopen en beperking van CO2-uitstoot

Het PEFC-label ondersteunt de verduurzaming van onze bedrijfsvoering, zowel voor het milieu als voor onze producten. De certificering biedt ons de garantie dat het karton dat we gebruiken voortkomt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast laat het label ook toe om lokaal en regionaal aan te kopen. We kiezen voornamelijk voor Europese grondstoffen. Hierdoor blijft de CO2-uitstoot beperkt en ondersteunen we tegelijk de lokale economie en werkgelegenheid.

Aandacht voor de behoeften van bewuste consumenten en retailers

Bij productontwikkeling zetten we in op het aanbieden van duurzame producten voor bewuste consumenten. Extra aandacht voor onze verpakkingen is daarvan een onderdeel. Zeker ook de retailers zijn zelf op zoek naar duurzame oplossingen. Dat kunnen wij dus bieden.

Recyclage van oud papier en karton in nieuwe verpakkingen

Het papier en karton dat we gebruiken op de brouwerij wordt gescheiden ingezameld en uiteindelijk afgevoerd naar een papierfabriek. Daar worden alle ongewenste bestanddelen zoals lak, nietjes, vernis, lijmresten, plastic en touw verwijderd. De papierpulp wordt daarna ontwaterd, geperst en gedroogd. Zo wordt van ons oude papier en karton nieuw verpakkingskarton gemaakt.Wilt u ook aan onze Responsible Packaging campagne  meedoen? Neem contact met ons op!

Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief