Buda, nieuwe site van Net Brussel, met lokaal PEFC-hout

Met een oppervlakte van 31.000 m² is Buda het grootste sorteercentrum van de hoofdstad. Hout heeft een prominente plaats in dit immens zenuwcentrum toegespitst op recyclage en circulariteit. In totaal telt het 1000 m³ hout, afkomstig uit lokale PEFC-gecertificeerde bossen.

Buda, nieuwe site van Net Brussel, met lokaal PEFC-hout

11 juni 2024 Architectuur & bouw

Aan de Vilvoordesteenweg in Neder-Over-Heembeek (Brussel), opende de nieuwe site Buda zopas de deuren. Met een oppervlakte van 31.000 m² is dit een immens zenuwcentrum toegespitst op recyclage en circulariteit. Hout heeft een prominente plaats in het park. In totaal telt het 1000 m³ hout, afkomstig uit lokale PEFC-gecertificeerde bossen.

Indrukwekkend, modern en met een warme uitstraling. Dat is het minste wat je kunt zeggen van de gloednieuwe site Buda van Net Brussel. De site bestaat uit een recyclagepark en een imposant kantoorgebouw. Dit duurzame project wordt dé referentie voor alle toekomstige constructies en renovaties van Net Brussel, dat de ambitieuze doelstelling van 60% gerecycleerd afval tegen 2030 in Brussel wil bereiken.

Herpositionering van Net Brussel

Het nieuwe Recypark staat symbool voor de herpositionering van Net Brussel als centrale schakel in de Brusselse circulaire economie. Met een oppervlakte van 5.000 m² en twee ontvangstbalies biedt het Recypark Buda het voordeel van een grotere ontvangstcapaciteit. Bovendien is het grootste deel van de structuur overkapt zodat de gebruikers en het personeel beschermd zijn tegen de slechte weersomstandigheden. Naast het Recypark zijn enkele van de belangrijkste activiteiten van het Agentschap, die tot nu toe verspreid waren over het hele gewest, geconcentreerd op deze site.

Laureaat be.exemplary

De site Buda straalt de kernwoorden duurzaam, milieuvriendelijk en circulair uit. Op die manier kon alvast de ‘be.exemplary’ award in de wacht gesleept worden. Naast een  warmtekrachtkoppelingssysteem, fotovoltaïsche panelen, regenwatertanks en een waterbekkensysteem, lag ook voor de gekozen materialen de focus op duurzaamheid. In totaal werd namelijk 1000 m³ hout gebruikt, allemaal afkomstig uit lokale PEFC-gecertificeerde bossen. Het gaat hier om alle draagconstructies, evenals de gevels en vloeren. Naast de technische en ecologische kwaliteiten wilde de opdrachtgever een gastvrij gebouw met een uitzonderlijke werkomgeving voor zijn 280 medewerkers. 

Kiezen voor duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling is een kans voor iedereen. Adel Lassouli, Net Brussel

“Duurzame ontwikkeling wordt vaak gezien als een belemmering of als duurder, maar is eigenlijk een kans voor iedereen. Het kan synoniem zijn met verbeterde esthetiek en minder onderhoud. Dit gebouw, dat grotendeels uit hout bestaat, laat zien dat er een minimaal onderhoud nodig is. Dit toont de voordelen van duurzaamheid aan”, vertelt Adel Lassouli, persverantwoordelijke van Net Brussel. De opdrachtgever koos specifiek voor PEFC-hout. “We hebben PEFC-hout gebruikt dat lokaal wordt ingekocht, wat korte toeleveringsketens stimuleert. Dit garandeert ook dat het hout afkomstig is van bossen die op een sociaal en ecologisch duurzame manier worden beheerd”, aldus Adel Lassouli.

Voorbeeldgebouw van lokale productie

“Dit gebouw is een voorbeeldgebouw omdat het in België werd ontworpen, vervaardigd en gemonteerd met gecertificeerd en lokaal hout”, duidt Frédéric Bertrand, directeur van het PEFC-gecertificeerde bedrijf Structure Wood. “Ons hout komt uit Ardense bossen, wordt gezaagd en gedroogd in Marche-en-Famenne voordat het in ons bedrijf wordt verwerkt. Al ons afval winnen we terug in de vorm van pellets en onze energie wekken we op met behulp van zonnepanelen. Het hout op de Buda-site is allemaal PEFC-gecertificeerd.” De afvalsorteerhal bestaat uit een vakwerkstructuur in verlijmd gelamineerd hout (BLC) met douglas-sparpalen voor de buitenzijde. De kantoorgebouwen zijn opgebouwd uit verlijmde gelamineerde paalbalken, Cross laminated timber vloeren (CLT) en geïsoleerde houtskeletgevels.

Voordelen van bouwen met hout

Bouwen met hout is koolstofarm en milieuvriendelijk. Frédéric Bertrand, Structure Wood

“Bouwen met hout heeft tal van voordelen”, verklaart Frédéric Bertrand, “Door de droge constructie en prefabricage zijn er minder interventies ter plaatse, hout heeft een goede brandwerende eigenschap en bezit een bijna oneindige architectonische vorm en geometrie. Bovendien staat bouwen met hout gelijk aan koolstofarm en milieuvriendelijk bouwen. En ook enorm belangrijk: hout zorgt voor een aangename werk- en leefsfeer”, besluit hij. 

Fotocredits: (c) A229

Terug naar de lijst

Contact

Valérie Squelart

Communication & Marketing

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief