Duurzame zorgcampus, grootste CLT-project in België
De nieuwe zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren werd binnen maar één jaar volledig opgericht en is opgetrokken uit PEFC-gelabeld hout. Het gebruikte materiaal zorgt voor maar liefst 4.428 ton CO2-captatie! We zatten hieromtrent samen met Karel Verzelen, CEO van CLT-S en Jona Michiels, Innovation Manager van Groep van Roey.
Duurzame zorgcampus, grootste CLT-project in België
12 juni 2023 Architectuur & bouw
Bij het bouwen van de nieuwe zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren werd er voor PEFC-gelabeld hout gekozen. “Hout is het materiaal van de toekomst, maar uiteraard staat of valt het ecologische aspect met de herkomst ervan”, vertelt Karel Verzelen, CEO van CLT-S, dat de engineering, design, levering en assemblage van de houten structuur verzorgde.
Leerlingen van het buitengewoon onderwijs BuBaO, Het Sas en BuSO De Tjalk en Heder nemen binnenkort hun intrek in de gloednieuwe gebouwen van de Zorgcampus Sint-Jozef. Een opvallende campus, want houtbouw staat er centraal. Bovendien was duurzaamheid een voorwaarde. Daarom werd gekozen voor PEFC-gelabeld Europees hout en duurzame bouwtechnieken.
Hout straalt rust uit
Bouwheer en architect kozen bewust voor CLT als bouwmateriaal. Naast het feit dat hout duurzaam is en met CLT in een recordtempo gebouwd kan worden, brengt hout ook rust. Het zorgt voor de nodige structuur met een heilzaam effect op het gedrag van de kinderen. “Voor de bouwheer was het essentieel om met hout te werken op een campus waar vooral kinderen met een zorgnood verblijven. Het warme karakter van hout heeft enorm veel voordelen. Daarom werd zowel binnen als buiten voor zichtbaar hout geopteerd. CLT als architecturaal element dus”, vertelt Jona Michiels, Innovation Manager van Groep van Roey, algemene aannemer van het project.
De snelheid van bouwen met CLT
Voor de balken en kolommen werd gelamineerd hout gebruikt, voor de vloeren en wanden, CLT-panelen. Deze zijn PEFC-gecertificeerd. “In de keuze voor deze bouwtechniek was snelheid de doorslaggevende factor”, legt Karel Verzelen uit. “Alles wordt prefab gemaakt, waardoor je op de werf in een sneltempo kunt monteren.”
Met andere bouwtechnieken zit er vaak een verschil tussen het plan en de realiteit met extra opmetingen tot gevolg. “Bij CLT produceer je perfect wat je tekent. Dat is zeker belangrijk bij detailwerk, zoals ramen. We creëren maatvaste structuurelementen die dus mooi in elkaar passen op de werf”, gaat hij verder. “Met een krappe deadline is prefab enorm welkom”, lacht Jona, “Voor ons was het een grote uitdaging om alles op tijd door te geven en op elkaar af te stemmen, maar het verliep wel vlot.”
95 % van het gebouw is opgetrokken uit hout. De enige gebouwdelen die niet in hout zijn uitgevoerd, zijn de liftkokers (in beton), de technische lokalen met onder meer de hoog- en laagspanningsborden (in metselwerk) en de verhoogde speelplaats (in staalplaatbeton).
De markt zal volgen
“Momenteel is bouwen met CLT nog iets duurder dan bouwen met andere technieken. Maar je moet het hele plaatje zien, want bouwen gaat wel veel sneller en de bevestigingstechnieken zijn goedkoper. We gaan er trouwens van uit dat bouwen met CLT in de toekomst nog concurrentiëler zal worden. De bouwwereld in België moet nog wennen aan de voordelen van CLT en dit dan ook vertalen in de prijs”, aldus Jona.
Snel waterdicht maken
Bouwen met hout blijft een uitdaging in ons Belgische klimaat: “We proberen het gebouw zo snel mogelijk waterdicht te maken om de droogtijd zo kort mogelijk te houden. Dit brengt een logistieke uitdaging met zich mee. Het is een kwestie van een juiste uitvoering en planning te voorzien. Ook hier is snelheid cruciaal”, besluit Jona.
Hout uit de juiste herkomst
CLT-S is een PEFC-gecertificeerd bedrijf. “Voor ons is het een evidentie dat we gaan voor duurzaamheid. Dankzij onze certificering weten we dat het hout dat we gebruiken afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. We zijn een deel van de ketting van bos tot consument. Dat zorgt ervoor dat we met een gerust hart kunnen zeggen dat het hout dat we leveren en plaatsen de juiste herkomst heeft.”
Het project in enkele cijfers
- Bouwheer: CKSA en Fondatie Terninck
- Architect: Bovenbouw Architectuur
- Opdrachtgever: Groep Van Roey
- Houtbouwer: CLT-S
Wilt u zelf bouwen met hout? Op zoek naar een leverancier van gecertificeerd hout? Neem dan zeker contact op!
Foto credit: © CLT-S NV_Zorgcampus Sint-Jozef Ekeren. All rights reserved.