Het MAP: een duurzaam kantoorgebouw met een ziel

"Design & Build" in PEFC-gecertificeerd hout voor de gloednieuwe administratieve zetel van de Provincie Namen.

Het MAP: een duurzaam kantoorgebouw met een ziel

27 juni 2022 Architectuur & bouw

Een opvallend gebouw, dat is het minste wat je kunt zeggen van het gloednieuwe administratief kantoor van de provincie Namen (MAP). Het bouwwerk van de hand van architect Philippe Samyn ademt bovendien duurzaamheid uit. Het MAP, officieel geopend in juni 2021, huisvest zo’n 400 provinciale ambtenaren.

“Design & Build”

Wie ontwerpt en plaatst een duurzaam gebouw dat alle administratieve diensten van de provincie samenbrengt? Dit concept ‘design & build’ was het uitgangspunt van de openbare aanbesteding. Architect Philippe Samyn, die voor dit project een team vormde met groep Eraerts - Jan De Nul werd gekozen en kon aan de slag. “Het projectidee begon 10 jaar geleden al te rijpen in enkele hoofden. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zo werd een nieuwe werkvorm uitgedacht, werd het personeel bevraagd en was het dan een kwestie van alle ideeën samen te brengen en te kijken of ze technisch en financieel haalbaar waren. De opdracht voor de architect en de aannemer was geen eenvoudige klus, want onze eisen lagen hoog”, vertelt Eleny Tuttobene, architect van de provincie Namen. 

En het resultaat mag er zijn: een duurzame rechthoek van 106,2 m x 61,65 m met een ziel. Duurzame grondstoffen en gerecycleerd meubilair zorgen voor een warme uitstraling dat de werknemers een rustig gevoel moet geven. Een voorbeeldgebouw voor openbare besturen.


PEFC-hout is voor ons een logische keuze. Eleny Tuttobene, architect van de provincie Namen


Duurzaam hout

Het gebouw is nagenoeg volledig opgetrokken uit PEFC-gecertificeerd hout, dus hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Voor de buitenkant werd populier gebruikt en voor het schrijnwerk lariks. “Het is de eerste keer dat prefabspecialist MOBIC een houten gebouw van deze grootorde optrekt met de prefabtechniek”, verklaart Elenny Tuttobene. Voor de provincie is werken met duurzaam hout de norm. “Door het gebruik van PEFC-gecertifieerd hout voor alle toepassingen van dit gebouw, hebben we de garantie dat er aan doordacht bosbeheer gedaan wordt. Wat het bos verlaat, wordt ook gecompenseerd. Wij vinden het belangrijk om met Europees, kwaliteitsvol hout te werken. PEFC-hout is voor ons een logische keuze”, vervolgt ze.



Multifunctioneel en moduleerbaar

Het MAP is ontwikkeld om te voldoen aan de nieuwe manier van werking: dynamisch en flexibel. Gevarieerde en complementaire werkomgevingen bieden werknemers momenten van concentratie (individueel werk), momenten van ontmoeting en communicatie (formeel of niet, bilateraal of breder), evenals momenten van ontspanning (fitnessruimte) en meer informele uitwisselingen. “Zo is er overal in het gebouw wifi en heb je op elke plaats toegang tot het netwerk. Ook voor de vloerbekleding werd gekozen voor flexibiliteit. De linoleum met natuurlijke vezels leent zich uitstekend voor een opdeling van de ruimtes”, licht ze nog toe. 

Het hout straalt warmte uit. Eleny Tuttobene, architect van de provincie Namen

Het geheel weerspiegelt de nieuwe manier van werken van de provinciale diensten. “We hebben de kantoren opgedeeld in zones. Elke zone heeft een eigen coffee corner, die eigenheid uitstraalt. Kleuren en inrichting werden bepaald door de teams die in de zones werken. De 8 patio’s zorgen ervoor dat de buitenruimtes doorgetrokken worden naar binnen, wat het zeer aangenaam maakt om hier te werken. Rond een centrale laan liggen vergaderruimtes en gemeenschappelijke zones”, gaat ze verder.

Aan de oevers van de Samber

Het MAP ligt in een buitenwijk van de stad Namen. Het gebouw is ingepland op een campus in een groene omgeving die doorkruist wordt door wandelpaden. “We willen ook de wijk laten meegenieten van deze groene parel. Op die manier kan de site ook het sociaal contact tussen de buurtbewoners stimuleren”, vertelt Eleny Tuttobene. “We stimuleren duurzame mobiliteit en zorgen er dus voor dat ons kantoorgebouw goed ontsloten is. Een lift naar de voetgangersbrug is hier een voorbeeld van”, aldus de architecte.

Winnaar van de Regional Western Europe BREEAM Award 2022

Het gebouw gaat nog verder dan energieneutraliteit. “We plannen nog de installatie van 5000 m² zonnepanelen en zullen dan energiepositief zijn. Onze overproductie zullen we aan de omliggende scholen op het terrein leveren”, legt de architecte uit. Een combinatie van energiezuinige maatregelen en duurzame energieproductie liggen hier aan de basis. Zo wordt er met een warmtepomp gewerkt (geothermie) en is er recuperatie van het water voor de sanitaire voorzieningen. Er wordt ook ingezet op natuurlijke ventilatie, enerzijds door een eenvoudig systeem om de ramen te openen en anderzijds door een afzuiging via de schoorstenen. De grote ramen en de vele patio’s zorgen voor natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie. 

Het gebouw voldoet intussen ook aan de BREAAM-criteria, en duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. In maart 2022 kreeg het zelfs de BREEAM-prijs voor West-Europa. “Het certificaat zullen we vermoedelijk volgend jaar in handen hebben. Daar kijken we uiteraard ook naar uit, want dat is voor ons de kers op de taart”, besluit ze.

Architecten en aannemers: waar vinden PEFC-gecertificeerde leveranciers?

Architecten die belang hechten aan duurzaamheid, wenden zich tot leveranciers van PEFC-gecertificeerd hout. Alleen bedrijven die een PEFC-Chain of Custody certificaat hebben en dit duidelijk op hun offertes en facturen vermelden, mogen PEFC-hout verwerken en verhandelen.

> Download de Gids 2022 van PEFC-gecertificeerde bedrijven in België

> Neem contact met Bernard Buntinx op 02 227 56 53.


(c) Copyright fotos : Maison Administrative de la Province de Namur.

Terug naar de lijst

Contact

Maxime de Schietere

Account Manager

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief