Maison Jolly: kwaliteitsvolle huisvesting voor kwetsbare personen

Jolly, dat behaalde het be.exemplary label, is een voorbeeldproject, zowel op sociaal vlak als wat betreft de constructieve aanpak. Dit geprefabriceerde gebouw is volledig PEFC-gecertificeerd.

Maison Jolly: kwaliteitsvolle huisvesting voor kwetsbare personen

6 november 2024 Architectuur & bouw

Maison Jolly in Schaarbeek behaalde in 2019 het be.exemplary label. Dit project, met duidelijke budgetbeperkingen, biedt hoogwaardige appartementen voor kwetsbare personen aan in combinatie met een re-integratieproject. Het gebouw is volledig ontworpen in geprefabriceerd hout, waardoor de kwaliteit van de binnenruimtes wordt gegarandeerd en de bouwtijd tot een minimum wordt beperkt (1 jaar). Al het gebruikte hout is PEFC-gecertificeerd en werd geleverd door het gecertificeerde bedrijf Eugen Decker Holzindustrie.

Jolly is een voorbeeldproject, zowel op sociaal vlak als in de aanpak van het gebouwbeheer. Het flatgebouw met vijf verdiepingen bestaat uit 10 gevarieerde gesubsidieerde wooneenheden en een polyvalente zaal. Een tuin vervolledigt het geheel dat in 2022 opgeleverd werd. De materiaalkeuze en de montageformule maken dat het vlot reproduceerbaar is. Het hele gebouw is zo ontworpen dat het volledig kan worden gedemonteerd.

PEFC-gecertificeerd hout als evidentie

Projectingenieur Pierre Eyben van het studiebureau Ney & Partners WOW volgde het project op: “Dit project is ons op het lijf geschreven. Wij zijn gespecialiseerd in houtbouw, wat ons vrij uniek maakt in België. Gecertificeerd hout werd gevraagd in het lastenboek, maar dat is voor ons een evidentie. Alle hout in dit project is afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen. Je kunt enkel duurzaam tewerk gaan met hout als je de garantie kunt bieden dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en onze grondstof dus niet uitput”, legt hij uit. 

Bouwen met gelabeld hout is een belangrijke stap naar een duurzame wereld. Pierre Eyben, Ney & Partners WOW

Het ingenieursbureau maakt vooral gebruik van Europees hout, zoals eik, vuren en douglas.

De structuur in elkaar gezet in een maand

Het gebruik van CLT-panelen (Cross Laminated Timber) voor vloeren en binnen(schijf)wanden en houtskeletgevel zorgden voor een aanzienlijke tijdswinst.

“Dit werd dus geprefabriceerd. In een maand tijd werd de volledige structuur ter plaatse in elkaar gezet. Dat is natuurlijk een groot voordeel van deze industriële manier van werken. In dit project was de tijdslimiet ook belangrijk. Met CLT kan daar makkelijk aan voldaan worden. Houtbouw heeft de voorkeur gehad vanwege de snelle opbouw ter plaatse en de mogelijkheid om een relatief korte bouwfase te hebben.”

Lichtgewicht

Massief hout betekent ook lichtgewicht in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton of baksteen. Maison Jolly werd gebouwd op slechte grond, maar door het hout kon gewerkt worden met een algemene funderingsplaat en werden dure paalfunderingen vermeden.

180 ton CO2-opslag

Volgens Pierre Eyben is houtbouw een belangrijke schakel in een duurzamere wereld: “Het lijkt me niet meer dan normaal dat de bouwsector volop inzet op hout, waar mogelijk. Hout heeft bovendien nog als extra eigenschap dat het CO2 stockeert; in het project Jolly werd maar liefst 180 ton CO2 opgeslagen. 

Als we een duurzamere wereld willen, dan moeten we gewoontes veranderen, in alle sectoren. In de bouwsector is het gebruik van hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen al een grote stap in de goede richting. Een ander groot voordeel van hout is de look & feel. Hout brengt een warme sfeer in de woningen.”

 

Be.Exemplary

Maison Jolly was laureaat in be.exemplary in 2019, de oproep voor bouw- en renovatieprojecten die een voorbeeld zijn op het vlak van duurzame stadsontwikkeling. In het juryverslag stonden lovende woorden: “Jolly kunnen we terecht beschouwen als een voorbeeldproject op maatschappelijk vlak. De materiaalkeuze en de montageformule maken het bovendien zeer interessant op vlak van milieu en circulaire economie. Het project is eveneens goed reproduceerbaar.” 

        • Oppervlakte: 965 m2
        • CO2-opslag: 180 ton
        • Woongelegenheden: 10
        • Verdiepingen: 5


Foto's © Séverin Malaud

Terug naar de lijst

Contact

Valérie Squelart

Communication & Marketing

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief