Mathy By Bols - kinderkamermeubilair met respect

Respect : zo luidt het leitmotiv van de producent die zich op ecodesign, schaalbaarheid en circulariteit focust. Wij mochten de directeur, Jean-Marie Bols, ontmoeten.

Mathy By Bols - kinderkamermeubilair met respect

8 maart 2023 Chain of Custody bedrijven

Respect : zo luidt het leitmotiv van de producent die zich op ecodesign, schaalbaarheid en circulariteit focust.

Wij mochten de directeur, Jean-Marie Bols, ontmoeten. Het bedrijf Mathy By Bols, gelegen te Mariembourg in de provincie Namen, maakt al 35 jaar lang kinderkamermeubilair. Wij stelden de directeur, Jean-Marie Bols, 5 vragen.

De PEFC-certificering maakt deel uit van een globale visie van het bedrijf, gebaseerd op respect. Deze visie laat de meubelproducent toe zijn duurzaam engagement te concretiseren en vertrouwen te wekken.

Afbeelding niet beschikbaar

Zou u uw bedrijf en uw marktpositie kort kunnen voorstellen ?

Onze aanpak is circulair en wij richten ons op ecodesign en schaalbaarheid van onze producten. Wij onderscheiden ons van de huidige trends daar wij enkel op vraag produceren. Dit laat ons toe onze opslagruimte te beperken en de middelen te optimaliseren.  

Wij willen meubels maken die samen met het kind meegaan en bij de Montessori-pedagogie aansluiten. Een observatietoren kan zo bijvoorbeeld een plank worden. Een wiegje kan een bankje worden en vervolgens een in hoogte verstelbaar bureau om het kind in zijn groei te begeleiden. 

Ons team bestaat uit 27 werknemers en onze productie is haast artisanaal. Onze meubels worden zowel op maat als in kitvorm geproduceerd, om het transport te rationaliseren. In 20 jaar tijd zijn we van 20 % naar 80 % exportorders gegaan. Dit zowel in Europa als in China, Singapour en de Verenigde Staten. 

Wat is de doelstelling van uw bedrijf in het kader van de levering van hout- en bosbouwproducten?

Ons leitmotiv is respect. Respect voor de klant door duurzame kwaliteitsmeubels aan te bieden, respect voor de arbeiders met ecologisch materiaal, respect voor de leveranciers en voor de natuur. Voor ons als producent van houten meubels was het dus vanzelfsprekend om voor gecertificeerd hout te kiezen. Het telt allemaal mee en de duurzame herkomst van hout is net zo cruciaal als de rest.  

Het massief hout is PEFC-gecertificeerd Scandinavisch vurenhout, perfect geschikt voor onze productie. De MDF- en   multiplexplaten komen van een Belgische producent die eveneens PEFC-gecertificeerd is. 

Waarom hebt u voor PEFC-certificering gekozen? 

10 jaar geleden hebben wij contact genomen met een certificatie-instelling en de PEFC-certificering leek ons het meest realistisch en het dichtst bij ons aan te sluiten. 

Certificering was belangrijk voor ons om ons engagement te kunnen communiceren. Het is moeilijk te beweren respect te hebben voor natuur en milieu zonder certificering die dat bewijst. Ze draagt bij tot de essentie van ons bedrijft en straalt vertrouwen uit. 

Wat betekent het voor u persoonlijk om te werken voor een bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid voor bossen serieus neemt? 

Als baas en beslissingsnemer lijkt dit mij vanzelfsprekend. Ik begrijp echter zeker dat de werknemers hier enthousiast over kunnen zijn. We delen allen het verlangen om op verschillende niveaus gerespecteerd te worden en de voldoening van een goed uitgevoerde taak te hebben. Mijn inziens is het belangrijk in overeenstemming te zijn met geldige beslissingen, in overeenstemming met mezelf. 

Afbeelding niet beschikbaar

Welke rol denkt u dat duurzaamheid en certificering in de toekomst in uw sector zullen spelen? 

Hoe meer duurzame producten er op de markt zullen zijn, hoe gevoeliger het publiek er voor zal zijn. Het is waar dat de herhaalde crisissen de vooruitgang van meer verantwoorde consumptie zouden kunnen afremmen. Maar ik ben optimist en ben ervan overtuigd dat duurzame producten zullen blijven groeien. 


Breng ons tussen 24 en 27 maart een bezoekje op onze stand nr 2013 en ontdek Mathy By Bols meubels! 

Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief