Monteco: hoogste houten kantoorgebouw in hartje Brussel
Het gebouw van de hand van Archi 2000 is het hoogste kantoorgebouw met een houten structuur in Brussel. Bovendien is het opgetrokken in PEFC-gecertificeerd hout. Wij ontmoetten de algemene aannemer Wood Shapers.
Monteco: hoogste houten kantoorgebouw in hartje Brussel
15 maart 2023 Architectuur & bouw
In de Brusselse Europese wijk prikt sinds eind vorig jaar het prachtige Monteco. Het gebouw van de hand van Archi 2000 is het hoogste kantoorgebouw met een houten structuur in Brussel. “Dit voorbeeldgebouw is opgetrokken in PEFC-gecertificeerd hout. Een voorwaarde voor ons om volledig duurzaam te zijn”, zo luidt het bij de algemene aannemer Wood Shapers.
Het zijn de nieuwe kantoren van de particuliere bank Nagelmackers die hun intrek nemen in het gloednieuwe Montecogebouw in hartje Brussel. De naam van het gebouw is een samentrekking van ‘Montoyer’ en ‘ecologisch’, verwijzend naar de locatie en duurzaamheid van het gebouw.
Het gebouw, met een oppervlakte van 3.674 m², telt acht bovengrondse verdiepingen. De twee bovenste verdiepingen springen wat in en maken zo plaats voor een panoramisch terras met prachtig zicht over de hoofdstad.
Hout: esthetische en ecologische meerwaarde
De bijzonderheid van dit gebouw ligt in het ontwerp met houten constructie. Met uitzondering van de kern in prefabbeton, zijn de pilaren, balken, platen en wanden gemaakt van zichtbaar hout. “Zowel esthetisch als ecologisch een grote meerwaarde”, vertelt Philippe Courtoy, houtspecialist van Wood Shapers, het bedrijf dat in dit project een coöperatie vormt met BPC als algemene aannemer. Nextensa is de vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar van het project.
Het juiste bouwsysteem op juiste plaats
“Met Wood Shapers willen we investeren in nieuwe bouwmethoden. We focussen op verandering en bieden oplossingen in het duurzaamheidsstreven van de markt”, legt de houtspecialist uit. Het gebouw bestaat vooral uit massief hout. “We combineren twee houtsystemen, namelijk CLT (Cross Laminated Timber of Kruislaaghout) en het palen-balkensysteem”, verduidelijkt hij. In totaal gaat het om zo’n 960 m³ hout. De kern bestaat uit één aaneengesloten prefabbetonplaat “Wanneer je bouwt moet je steeds het gehele plaatje bekijken. De juiste materialen en technieken op de juiste plaats”, verklaart Philippe Courtoy.
Oplevering in negen maanden
Door gebruik te maken van de bouwsystemen CLT en palen-balken, kon het gebouw in een mum van tijd gebouwd worden. Het werd in zo’n negen maanden opgeleverd. De snelle bouwwijze had bovendien een geringe impact op de omgeving. Werken met droog materiaal zorgde ervoor dat er minder stof, geluid en transport was.
PEFC-certificering zit in het DNA
De structuur is volledig vervaardigd uit Europees PEFC-gecertificeerd hout. Daardoor wordt het vervoer van deze natuurlijke grondstof - die op zich al lichter weegt dan andere grondstoffen - nog extra beperkt. Alle houtproducten die worden gebruikt in de bouwwerken van Wood Shapers beschikken over een certificaat van duurzaam beheer en beantwoorden aan de reglementeringen van de controleketen (Chain of Custody). “We vinden het niet gewoon belangrijk; het is een verplichting die we opleggen aan de leveranciers. De opvolging van het hout is noodzakelijk. Onze dochteronderneming Laminated Timber Solutions (Lamcol) heeft een PEFC-Chain of custody certificaat van een certificeringsinstelling gekregen en daarom ondergaan wij ook audits. Al meer dan tien jaar zit PEFC-certificering in ons DNA.” Monteco beschikt over het BREAAM-certificaat, toegekend aan duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. “BREAAM eist ook gelabeld hout, wat we niet meer dan normaal vinden”, gaat Philippe verder.
Gezonde werknemers
“Deze kantoorruimte is ook gericht op de gezondheid van de werknemers. Hout straalt sowieso rust uit en de kamerhoge ramen zorgen voor een ruimtelijk en licht gevoel. Deze meerwaarde kunnen bieden aan werknemers, wordt steeds belangrijker. We hopen dat er nog veel bedrijven in hun voetsporen zullen treden”, aldus Philippe Courtoy.
Mentaliteitswijziging
Met dit voorbeeldgebouw op vlak van duurzaamheid maakt Wood Shapers ook een statement: “Op de particuliere markt raakt bouwen met houttechnieken steeds meer ingeburgerd. Wij willen ook in de bedrijfswereld een mentaliteitsverandering bewerkstelligen”, besluit de houtexpert.
Duurzaam bouwen met de PEFC-certificatie
Wanneer je als aannemer gebruik maakt van PEFC-gelabeld hout, is het belangrijk om zelf over een Chain of Custody-certificaat te beschikken. Enkel op die manier kun je garanderen dat het gebruikte hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Meer info overde PEFC-certificatie
Foto credit : ©Eric Bouvier