Unilin - de waardeketen van natuurrubber verbeteren

Jens Van Rompaey, Managing Director van de houtdivisie van Unilin Flooring, legt uit waarom het gebruik van gecertificeerd hout van cruciaal belang is in de wereld van vandaag, en waarom Unilin heeft voor PEFC-certificering gekozen.

Unilin - de waardeketen van natuurrubber verbeteren

15 juni 2022 Chain of Custody bedrijven

"Wij gaan verder dan de regelgeving, om ons voor te bereiden op de uitdagingen van morgen."

Natuurrubber is een essentiële grondstof voor onze moderne levenswijze. Consumenten worden steeds milieubewuster, dus zien we een toenemende vraag naar gecertificeerd rubber, maar ook naar rubberhout – het hout van de rubberboom.


Rubberbomen zijn tot ongeveer 35 jaar productief. Daarna neemt die productiviteit af, maar zijn ze voor hun eigenaars wel nog waardevol omwille van het rubberhout. Unilin Group is een van de initiatiefnemers die de waardeketen van rubber duurzamer wil maken, door rubberhout te gebruiken voor hoogwaardige vloerbekleding.

Vandaag spreken we met Jens Van Rompaey, General Manager van de afdeling hout voor vloerbekleding van Unilin. Hij legt uit waarom het gebruik van gecertificeerd hout van cruciaal belang is in de wereld van vandaag, en waarom Unilin koos voor PEFC-certificering.

 

Kan u uw bedrijf en zijn positie op de markt even voorstellen?

Unilin omvat 15 sterke merken en is verspreid over 105 locaties in de hele wereld. Wij maken slimme en duurzame oplossingen voor het leven thuis, waaronder vloerbekleding, plaatmateriaal en isolatie.

Als toonaangevende speler op de wereldmarkt staan wij voor kwaliteit en innovatie, en we engageren ons ook op het vlak van duurzaamheid. Unilin wil het dagelijkse leven van mensen veranderen door langdurige schoonheid te creëren.

De Europese en Scandinavische markten streven naar gecertificeerde en milieuvriendelijke oplossingen. Als we niet aan die vereisten zouden voldoen, zouden we geen goederen meer kunnen leveren.


 

Waarin bestaat het doel van uw bedrijf wat betreft het aankopen van producten op basis van hout/bossen?

Unilin koopt momenteel rubberhout aan voor parketvloeren. Dat hout wordt dicht bij de bron geproduceerd in onze vestiging in Maleisië. 

De kenmerken van rubberhout zijn uitermate geschikt voor vloerbekleding. Het is inherent duurzaam, omdat de rubberbomen dicht bij de productievestiging groeien en pas worden gekapt wanneer hun latexproductie afneemt.

We kopen momenteel rubberhout aan uit ‘gecontroleerde bronnen’ in Maleisië en het zuiden van Thailand. Tegen 2027 willen we ervoor zorgen dat 95% van ons aangekochte rubberhout gecertificeerd duurzaam is.

 

Kan u ons wat meer vertellen over uzelf en uw achtergrond? Welke taken neemt u op zich binnen het bedrijf?

Ik leid als General Manager de afdeling hout voor vloerbekleding van Unilin. Intussen ben ik al meer dan zes jaar actief in het bedrijf. Ik heb verschillende functies uitgeoefend, maar die hielden steeds verband met de toeleveringsketen. Ik ben er destijds begonnen als Supply Chain Engineer.

 

Wanneer behaalde Unilin zijn PEFC Chain of Custody-certificaat?

Unilin werkt al sinds 2005 met PEFC. We hebben momenteel PEFC Chain of Custody-certificaten in 19 verschillende productievestigingen die zijn verspreid over een groot aantal landen, waaronder België, Italië, Frankrijk, Nederland, het VK, Ierland, Maleisië, Oekraïne, Zweden, Zwitserland ...

Waarom kozen jullie voor de PEFC-certificering?

De beschikbaarheid is voor Unilin een beslissende factor in de keuze voor de certificering. We hebben zowel FSC- als PEFC-certificeringen, en we kiezen voor een van de twee op basis van de bron. De PEFC-certificeringen waarover we beschikken, zijn dus gekozen omdat PEFC zinvoller was en de meeste beschikbaarheid bood voor het bronmateriaal in kwestie.

 

Hoe heeft uw bedrijf voordeel gehaald uit de PEFC-certificering, en hoe heeft die bijgedragen tot het verwezenlijken van uw doelen?

Unilin zet zich in voor duurzaamheid en beschouwt hout als een duurzame manier om op lange termijn koolstof op te slaan. Als toonaangevende speler in de vloerbekledingssector nemen we onze verantwoordelijkheid ernstig en gaan we verder dan wat de regelgeving ons oplegt, zodat we goed voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen.

We willen dat 95% van het gebruikte materiaal in ons OneHome, Climate Smart, Circular at heart -project, gecertificeerd is, en we zijn ervan overtuigd dat PEFC past binnen die visie. Bovendien streven de Europese en Scandinavische markten naar gecertificeerde en milieuvriendelijke oplossingen. Als we niet aan die vereisten zouden voldoen, zouden we geen goederen meer kunnen leveren.

Ik werk graag voor een werkgever die er dezelfde persoonlijke overtuigingen en ethische waarden op nahoudt als ik.


 

Wat betekent het voor u persoonlijk om te werken voor een bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot bossen ernstig neemt?

Voor mij persoonlijk is Unilin meer dan zomaar een job. Ik werk graag voor een werkgever die er dezelfde persoonlijke overtuigingen en ethische waarden op nahoudt als ik. Omdat ik zo gepassioneerd ben door hout en mij zo inspan om het duurzaamheidsbeleid te verbeteren, kan ik me geen betere job inbeelden dan bij een bedrijf als Unilin, dat zijn verantwoordelijkheid ernstig neemt en zich inzet voor een duurzamer bosbeheer.Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief