Wood Hub zet nieuwe standaard voor innovatieve duurzame bouw

Een hybride CREE®-structuur van hout en beton, een modulaire en circulaire aanpak, energie-efficiëntie, WELL®- en BREEAM-certificeringen en het exclusieve gebruik van PEFC-gecertificeerd hout: bij de bouw van de nieuwe hoofdzetel van de groep CFE in Brussel werd de nadruk gelegd op duurzaamheid, innovatie en het welzijn van de werknemers.

Wood Hub zet nieuwe standaard voor innovatieve duurzame bouw

2 september 2024 Architectuur & bouw

Met de bouw van hun gloednieuw hoofdkantoor in Brussel bundelen de multidisciplinaire industriële groep CFE, BPI Real Estate, BPC Group, VMA en Wood Shapers hun competenties. Daarbij zetten ze in op duurzaamheid, innovatie en het welzijn van hun medewerkers. Het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout is één van de vele duurzame aspecten. “We kunnen niet zeggen dat we duurzaam bouwen als we geen garantie geven over de oorsprong van het hout”, vertelt Isabelle De Bruyne, Chief Sustainability Officer van de groep CFE.

Isabelle De Bruyne, CFE

Wood Hub ademt hout. Dit project werd in juni ingehuldigd en is het pronkstuk van CFE. Het is  een van de meest ambitieuze gebouwen in de Benelux wat energieprestaties en koolstofvoetafdruk betreft. 

“Wood Hub is niet louter een gebouw, het is een visie. Met dit project leggen we de lat zeer hoog. We tonen dat je verschillende duurzaamheidsaspecten kan combineren in één gebouw. We zijn erin geslaagd duurzaamheid te integreren zowel op vlak van materialen, energie én mensen. En dat voel je ook: hier ‘beleef’ je het gebouw”, legt Isabelle De Bruyne uit. 

Nieuwe standaard voor duurzame bouw

Door de combinatie van een geprefabriceerde hybride CREE® hout- en betonstructuur, intelligent fossielvrij energiebeheer en het streven naar BREEAM® Outstanding en WELL® Core Platinum (de eerste in België) certificeringen en een afstemming op de Europese taxonomie, zet dit kantoorgebouw van 7.300 m² een nieuwe standaard voor innovatieve duurzame bouw.

Juiste materiaal op juiste plaats

De groep is enorm trots op wat ze verwezenlijkt heeft. “Door bijvoorbeeld te kiezen voor een geprefabriceerde hybride CREE® hout- en betonstructuur stoten we 30% minder CO2 uit dan een gewoon gebouw. Het is niet onze filosofie om vooraf het materiaal te bepalen, maar wel om te kiezen voor het juiste materiaal op de juiste plaats”, legt de Chief Sustainability Officer uit. 

Vooral hout speelt een belangrijke rol in de constructie van dit project. Drie structuren bevatten dit hernieuwbaar materiaal. Het gaat om de 223 CREE®-platen die een combinatie zijn van verlijmde gelamineerde houten balken en beton (goed voor een houtvolume van 480 m³), 398 gevelpalen voor een houtvolume van 75 m³ en 135 houten frameboxen voor een houtvolume van 145 m³. 

In totaal zit er dus 700 m³ hout in het project verwerkt. “Het hout is dennenhout afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen uit Oostenrijk. Dit past volledig in de filosofie van Wood Shapers, onze sustainability business. We kunnen niet zeggen dat we duurzaam bouwen als we geen garantie kunnen geven over de oorsprong van het hout. Aan greenwashing doen wij niet mee”, gaat Isabelle De Bruyne verder. Ook in de WELL® Core Platinum certificering heeft hout zijn aandeel: “Iedereen die hier binnenstapt, voelt de positieve invloed van hout”, voegt ze er aan toe. 

We kunnen niet zeggen dat we duurzaam bouwen als we geen garantie geven over de oorsprong van het hout. Isabelle De Bruyne

Circulair, modulair en laag energieverbruik

Ook op energieverbruik scoort het gebouw enorm goed. “We zitten bijna op 0 verbruik, wat schitterend is. Een goede isolatie, geothermie, zonnepanelen op het gebouw en in een energiegemeenschap liggen aan de basis hiervan.” Heel wat elementen in het gebouw zijn afkomstig uit recuperatiemateriaal of recyclage. Bovendien werd het gebouw modulair opgebouwd door bijvoorbeeld de interne wanden verplaatsbaar te maken.

Duurzaamheid is geen kost

Of dit gebouw duurder is dan een klassiek gebouw? “Dat is moeilijk te berekenen omdat je met zoveel factoren rekening moet houden en je dit ook op lange termijn moet bekijken. Bovendien is het onze filosofie dat duurzaamheid geen kost is, maar wel een opportuniteit. Dit gebouw toont de toekomst. We willen anderen inspireren”, aldus Isabelle.

Trots op award

Niet verwonderlijk dat dit gebouw al twee awards in de wacht kon slepen: de Belgian Proptech Trophy (Project of the year) en de Belgian Construction Award (Climate Future Project Award). “Awards waar we bijzonder trots op zijn. We hopen dat dit de eerste twee zijn in een lange lijst”, lacht Isabelle.


Projectdata:



(c) Copyright fotos: Groep CFE

Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief