Gebruik van het PEFC-label

Het PEFC-label is een wereldwijd erkend label dat u en uw klanten helpt bij het identificeren en promoten van materialen uit duurzaam beheerde bossen.

Gebruik van het PEFC-label

Verkoopt u PEFC-gecertificeerde producten? Dan moet u dat uw klanten vertellen! Gebruik daarvoor de PEFC labels. Als bedrijf dat gecertificeerd is volgens de PEFC chain of custody heeft u het recht om het PEFC label te gebruiken op zowel uw PEFC gecertificeerde producten als op uw promotiemateriaal, zoals brochures en websites. 

Met het PEFC label kunt u uw verantwoorde praktijken op een zichtbare manier communiceren naar uw klanten. Dit wordt cruciaal nu consumenten zich steeds meer bewust worden van de impact van hun aankoopbeslissingen.

Met het PEFC label kunt u ook uw betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen aantonen, terwijl uw inzet voor duurzaam bosbeheer wordt onderstreept. Door het bewustzijn van en de vraag naar producten uit PEFC-gecertificeerde bossen te vergroten, helpt u bovendien de waarde van bossen te verhogen en daarmee het risico op ontbossing te verminderen.

Maak snel en eenvoudig uw PEFC labels met de online PEFC label generator. Met behulp van de label generator kunt u het label aanpassen aan uw wensen, terwijl u er zeker van kunt zijn dat het voldoet aan onze grafische eisen.

PEFC merken

PEFC merken omvatten de initialen PEFC en het PEFC logo. Organisaties die PEFC Chain of Custody gecertificeerd zijn en een licentieovereenkomst hebben om het merk te gebruiken, hebben het recht om deze merken te gebruiken op producten (direct of indirect om te verwijzen naar gecertificeerd materiaal in een product) en buiten producten (voor promotionele doeleinden).
De merken zijn wereldwijd geregistreerd. Wanneer het op een product wordt aangebracht, moet het PEFC logo vergezeld gaan van het nummer van het recht om het PEFC merk te gebruiken, dat specifiek is voor elke gecertificeerde entiteit (boseigenaar, chain of custody bedrijf, etc.). Het gebruik van het PEFC label moet voldoen aan de standaard ST2001.

PEFC ST 2001 2020 PEFC Keurmerken - regels en voorschriften 3.91 MB


PEFC labels op producten

Het PEFC label, aangebracht op uw product, garandeert consumenten dat het bosmateriaal in uw product afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Er zijn twee hoofdlabels op producten: het PEFC-gecertificeerd label en het PEFC-gerecycleerd label, en twee varianten (gecertificeerd met 100% herkomst en gecertificeerd met gerecycleerd materiaal).


Het PEFC-gecertificeerd label 

Dit label garandeert dat het product voor minimaal 70% bestaat uit materialen die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde en PEFC gecertificeerde bossen en voor de rest uit materialen die afkomstig zijn uit bronnen die gecontroleerd worden volgens het PEFC due diligence systeem.


Het PEFC-gerecycleerd label

Dit label garandeert dat het product uitsluitend is gemaakt van materialen uit gerecyclede bronnen.Het PEFC-gecertificeerd label (met gerecycleerd materiaal)

Dit label garandeert dat het product voor minstens 70% bestaat uit materialen afkomstig uit duurzaam beheerde en PEFC gecertificeerde bossen of uit gerecyclede bronnen, waarbij de rest bestaat uit materialen afkomstig uit bronnen gecontroleerd door het PEFC zorgvuldigheidssysteem.


Het PEFC Gecertificeerd label (100% PEFC herkomst)

Dit label garandeert dat het product uitsluitend is gemaakt van materialen die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde en PEFC-gecertificeerde bossen.


Het is ook mogelijk om de tekst "Dit product is" te vervangen door de naam van het gecertificeerde product, bijvoorbeeld: "Deze tafel is...", waardoor uw klanten duidelijke informatie krijgen over uw gecertificeerde producten. Als u ruimte tekort komt, kunt u de labelboodschap en website verwijderen en de labeltitel vervangen door de productnaam.


Het PEFC label buiten het product

Als gecertificeerd bedrijf kun je het PEFC label buiten het product gebruiken om je communicatie over je verantwoorde praktijken te verbeteren, onder andere op je website, jaarverslagen en CSR-rapporten, marketingmateriaal, catalogi en brochures, en materiaal in winkels. Het is belangrijk om te weten dat dit label niet gebruikt kan worden om te claimen dat producten gecertificeerd zijn.
Dit label bevat de standaardtekst "Bevordert duurzaam bosbeheer". U kunt echter andere alternatieve boodschappen gebruiken (zie ST2001). 


Hoe kan ik het label verkrijgen?

Gecertificeerde organisaties met een geldige licentie voor het gebruik van de PEFC handelsmerken kunnen de PEFC label generator gebruiken om hun PEFC label te maken. 

  • Is dit voor uw bedrijf het geval en heeft u de inloggegevens voor de label generator nog niet ontvangen? Neem contact met ons op om deze te ontvangen. 
  • Is uw bedrijf gecertificeerd en wil het PEFC label gebruiken, maar heeft u nog geen licentieovereenkomst? Vraag het bij ons aan via info@pefc.be


Wettelijke aspecten

Het PEFC logo en de initialen "PEFC" zijn het exclusieve eigendom van PEFC en zijn internationaal geregistreerde merken. Ze moeten worden gebruikt met de juiste verwijzing naar de PEFC Council, regionale PEFC leden en hun systemen.

Ze mogen niet gebruikt worden als onderdeel van, of opgenomen worden in, andere merken of labels, product merknamen, bedrijfsnamen of website domeinnamen. Ze mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere verklaringen, boodschappen of labels die misleidend of misleidend kunnen zijn over de kwaliteiten, kenmerken, inhoud, productieproces, etc. van het product waar ze bij horen, PEFC certificering of PEFC in het algemeen.

PEFC behoudt zich het recht voor om het gebruik van een PEFC merk dat niet overeenkomt met de strategische visie en missie van PEFC te weigeren.

Misbruik

Omdat merken een visueel signaal zijn waar consumenten steeds meer naar op zoek zijn, is het essentieel om misbruik van PEFC merken te corrigeren, zelfs als het onbedoeld is. 

We voeren regelmatig online en ter plaatse controles uit om misbruik van het keurmerk te corrigeren en hebben een procedure opgesteld om deze gevallen op te volgen, van waarschuwing tot vervolging door advocaten. We moedigen ook iedereen aan om misbruik te melden om ons te helpen het merk en kopers/consumenten te beschermen: schrijf ons op info@pefc.be.

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief