Houten Steden: Onze steden veranderen van CO2-uitstoters in koolstofputten

Houten Steden: Onze steden veranderen van CO2-uitstoters in koolstofputten

Architectuur & duurzaam bouwen

Doe mee aan dit PEFC International webinar op 6 december (16:00 CET), als we duurzaam bouwen en het potentieel van hout voor de transformatie van onze steden bespreken.

Schrijf u hier in

In 2050 zal naar schatting tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. De wereld zal dus genoeg woningen moeten bouwen om deze groeiende stedelijke bevolking te kunnen huisvesten. Maar als we duurzaam willen bouwen, is de keuze van materialen belangrijk.

De gebouwde omgeving keert zich steeds vaker af van traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton en kiest voor hernieuwbaar, recyclebaar hout. Bouwen met gecertificeerd hout is goed voor onze planeet, ons welzijn en onze economie. 

Hout is hét hernieuwbare bouwmateriaal en vereist minder energie om te produceren dan beton, staal en aluminium. Daarom speelt hout een belangrijke rol bij het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. 

In plaats van koolstof uit te stoten, slaat hout het op, dus de overstap naar hout zal de samenleving helpen haar Net Zero-verplichtingen na te komen. Bovendien zal bouwen met hout, met gebruik van hout met duurzame oorsprong, bijdragen aan een gezonde toekomst voor de bossen in de wereld. 

PEFC organiseert een webinar - Timber Cities: Transforming Our Cities from Carbon Emitters to Carbon Sinks - om de voordelen te bekijken van het gebruik van hout om de steden van de toekomst te bouwen. Dit webinar zou interessant moeten zijn voor professionals in de bouwsector die meer willen weten over de voordelen van bouwen met hout - architecten, voorschrijvers en ontwikkelaars, bouwkundig ingenieurs, aannemers, bouwbedrijven en hun leveranciers. 

Om het concept van houten steden te bespreken, hebben we een panel van 3 deskundige sprekers samengesteld, die allemaal enthousiaste voorstanders zijn van bouwen met hout. 

Op de agenda:

  • Bevorderen van koolstofarme bouw in steden
  • De opkomst van massief hout in de VS
  • Houten steden en herstelde landschappen: een systeemoplossing voor klimaat, natuur en mensen

Deelnemers kunnen vragen stellen aan al de sprekers in een panelsessie die gemodereerd zal worden door Fabienne Sinclair van PEFC International.

De webinar is in het Engels.

Schrijf u hier in

Florian Steierer, UNECE/FAO

Florian Steierer is Economic Affairs Officer bij de Joint UNECE/FAO Forestry and Timber Section in Genève, Zwitserland. Florian is opgeleid als bosbouwkundig ingenieur en heeft gestudeerd aan de universiteiten van Freiburg en Nancy.  Voordat hij zijn huidige functie begon, werkte Florian als bosbouwkundig ambtenaar, met expertise op het gebied van houtenergie, bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in Rome.  


Susan Jones, atelierjones Architects

Susan Jones is de oprichter van atelierjones, een in Seattle gevestigd architectenbureau. Haar bekroonde bureau is een fervent voorstander van massieve houtbouw en creëert nieuwe koolstofarme paden binnen de architectuur en bouw. Het bureau heeft acht massief houten projecten voltooid en meer dan twintig projecten ontworpen, van grootschalige stedelijke woningen tot urban infill housing, missing-middle housing tot landelijke modulaire massief houten woningen. Het leiderschap van atelierjones in meerdere internationale samenwerkingsverbanden heeft op meerdere niveaus duurzame verandering op schaal teweeggebracht, van bosgezondheid tot LCA-samenwerking tot brandtesten en van brede, op de VS-gebaseerde wettelijke bouwvoorschriften tot bekroonde ontwerpprojecten die immersieve, biofiele ervaringen voor iedereen introduceren.


Aaron Kaplan, Eco-Innovation Foundation

Aaron Kaplan is directeur van de Eco-Innovation Foundation. Hij heeft een academische achtergrond in internationale zaken, duurzame stedelijke systemen en ondernemerschap. Hij richtte in 2008 het Stockholm Cleantech business network op, dat zich richt op het leiden van ondernemers uit KMO's, en trad op als facilitator voor stadsontwikkelaars van groene profielwijken. Daarvoor coachte hij bedrijven op het gebied van strategie, inclusiviteit en zingeving. De afgelopen tien jaar was Aaron een drijvende kracht achter de oprichting en ontwikkeling van de Eco-Innovation Foundation, die zich richt op de wereldwijde mogelijkheden van biogebaseerde steden als drijvende kracht achter landschapsherstel en plattelandsontwikkeling.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 maanden artikels over duurzame bouwprojecten, inspirerende verhalen van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, informatie over het label en uitnodigingen voor evenementen.

GDPR NL


Foto banner:  Nazrin Babashova 

Datums

6 december 2023

16:00 - 17:15 (UTC+2)

Aan mijn kalender toevoegen

Online toegang

Open website

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief