2021 PEFC Photographer of the Year: de winnaar is bekend!

Het is eindelijk zover! Met veel enthousiasme maken we de 2021 PEFC Photographer of the Year bekend, die werd geselecteerd uit de 5000 ingezonden foto's voor de internationale fotowedstrijd ‘Experience Forests, Experience PEFC’.

2021 PEFC Photographer of the Year: de winnaar is bekend!

16 november 2021 Groot publiek & consumenten

Het is eindelijk zover! Met veel enthousiasme maken we de 2021 PEFC Photographer of the Year bekend, die werd geselecteerd uit de 5000 ingezonden foto's voor de internationale fotowedstrijd ‘Experience Forests, Experience PEFC’.

De prijs ging naar Vitalii Popkov voor zijn foto ‘The Man and the Forest’, genomen in Zamagora Verkhovyna, Oekraïne. Daarop staat een man die samen met een paard hout uit een bos sleept.

“Wat de foto voor mij zo interessant maakt, is dat hij net een venster is op het verleden. Als je ernaar kijkt, word je ondergedompeld in het leven van halverwege de twintigste eeuw, of zelfs nog verder terug", legt Vitalii uit.

“De winnende foto is prachtig en tijdloos”, lichtte onze CEO Ben Gunneberg toe. “Hout oogsten met paarden komt weer steeds vaker voor – zeker bij kleine boseigenaars, die daarmee een oude traditie tot leven wekken.”

Bossen hebben doorgaans een krachtige, zelfs magische invloed op mezelf en op mijn werk. Vitalii Popkov

We maakten de finalisten en de winnende foto al voor de tweede keer bekend op Facebook Live. Twee fotografen – Lukas Prins en Victor Rodriguez – vertelden waarom de foto vanuit fototechnisch perspectief zo bijzonder is, en waarom de jury hem uitkoos als winnaar.

“De keuze voor zwart-wit in dit beeld is bewonderenswaardig, want zo gaat de aandacht enkel naar het onderwerp, zonder dat andere elementen je daarvan afleiden. De sneeuw vormt een witte achtergrond die de man, zijn paard en de boomstam in de schijnwerper zet”, aldus Lukas.

“De blik van de man is gericht op zijn paard. Het lijkt wel alsof hij klaarstaat om meteen te reageren en zijn teamgenoot bij te springen”, voegde Victor er nog aan toe. “Het idee van een samenwerking tussen mens en dier spreekt me enorm aan. Je voelt de barmhartigheid in de houding van de man.”

De wedstrijd

De internationale foto wedstrijd ‘Experience Forests, Experience PEFC’ nodigde fotografen en bosliefhebbers van over de hele wereld uit om ons hun beste bosfoto's te tonen. En dat deden ze ook, want we ontvingen maar liefst 5000 adembenemende beelden!

In België en in 10 andere landen werd een nationale wedstrijd georganiseerd, met foto’s die de pracht van bossen over de hele wereld vastleggen. De winnaars van de nationale wedstrijden stootten door naar de internationale wedstrijd, om mee te dingen naar de ‘2021 PEFC Photographer of the Year’-prijs.


PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Evenement(en)

Fotowedstrijd

Groot publiek & consumenten

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief