De verduidelijking over conflicthout uit Rusland en Belarus voor onbepaalde tijd verlengd

De geldigheid van de verduidelijking inzake conflicthout wordt voor onbepaalde tijd verlengd en zal regelmatig worden gecontroleerd door de raad van bestuur van PEFC International.

De verduidelijking over conflicthout uit Rusland en Belarus voor onbepaalde tijd verlengd

15 december 2022 Het PEFC-systeem

Sinds maart 2022 wordt al het hout uit Rusland en Belarus beschouwd als 'conflicthout' en mag het niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten. De geldigheid van verduidelijking over conflicthout is voor onbepaalde tijd verlengd en zal regelmatig worden gecontroleerd door de raad van bestuur van PEFC International.

De verduidelijking dat hout uit Rusland en Belarus conflicthout is, volgde op een buitengewone vergadering van de raad van bestuur van PEFC International in maart om de militaire agressie van Vladimir Poetin tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en -bedrijven te bespreken.

De verduidelijking dat hout uit Rusland en Belarus moet worden gecategoriseerd als 'conflicthout' is gebaseerd op de Resolutie A/ES-11/L.1 van 2 maart 2022 van de Algemene Vergadering van de VN over de 'Agressie tegen Oekraïne' tijdens de 11e buitengewone spoedzitting, om de integriteit van de PEFC chain of custody certificering te waarborgen.

Technische nota

De PEFC chain of custody standaard beschouwt 'conflicthout' als een 'controversiële bron' (PEFC ST 2002:2020 3.7), die niet gebruikt mag worden in PEFC-gecertificeerde productgroepen (PEFC ST 2002:2020 Appendix 1 6.1). 'Conflicthout' wordt gedefinieerd als "Hout dat op een bepaald punt in de handelsketen is verhandeld door gewapende groepen, of dat nu rebellengroeperingen of reguliere soldaten zijn, of door een civiele overheid of haar vertegenwoordigers die betrokken is bij een gewapend conflict, hetzij om een conflict te laten voortduren, hetzij om uit conflictsituaties voordeel te halen voor persoonlijk gewin". (PEFC ST 2002:2020, 3.6)

Heeft u vragen of wenst u meer informatie, bezoek dan de FAQ-pagina van PEFC International over conflicthout of neem contact op met conflict-timber@pefc.org.

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief