Hout uit Rusland en Belarus beschouwd als "conflicthout" - FAQ

Al het hout uit Rusland en Belarus is "conflicthout" en mag dus niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten.

Hout uit Rusland en Belarus beschouwd als "conflicthout" - FAQ

4 maart 2022 Het PEFC-systeem

Al het hout uit Rusland en Belarus is "conflicthout" en mag dus niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten

PEFC is zeer bezorgd over de aanval van de Russische regering op Oekraïne. De militaire invasie is in directe tegenspraak met onze kernwaarden. Deze agressie veroorzaakt onuitsprekelijke en onaanvaardbare pijn en dood bij onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Het heeft ook een onmiddellijk en langdurig destructief effect op het milieu, op de bossen en op de vele mensen die voor hun levensonderhoud van de bossen afhankelijk zijn.

De verduidelijking dat hout uit Rusland en Belarus conflicthout is, volgt op een buitengewone vergadering van de raad van bestuur van PEFC International om de militaire agressie van Vladimir Poetin tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en -bedrijven te bespreken.

De categorisering van hout uit Rusland en Belarus als conflicthout volgt op de goedkeuring van de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de agressie tegen Oekraïne, die "de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne [...] [en] de betrokkenheid van Belarus" in de krachtigste bewoordingen betreurt.

De raad van bestuur van PEFC International blijft de situatie volgen en zal indien nodig aanvullende maatregelen overwegen.

Technische opmerking

De PEFC Chain of Custody standaard beschouwt 'conflicthout' als een 'controversiële bron' (PEFC ST 2002:2020 3.7), die niet gebruikt kan worden in PEFC gecertificeerde productgroepen (PEFC ST 2002:2020 Appendix 1 6.1). 'Conflicthout' wordt gedefinieerd als "Hout dat op een bepaald punt in de handelsketen is verhandeld door gewapende groepen, of dat nu rebellengroeperingen of reguliere soldaten zijn, of door een civiele overheid of haar vertegenwoordigers die betrokken is bij een gewapend conflict, hetzij om een conflict te laten voortduren, hetzij om uit conflictsituaties voordeel te halen voor persoonlijk gewin". (PEFC ST 2002:2020, 3.6)

De verduidelijking dat hout uit Rusland en Belarus moet worden gecategoriseerd als "conflicthout" is gebaseerd op de Resolutie A/ES-11/L.1 van 2 maart 2022 van de Algemene Vergadering van de VN over de "Agressie tegen Oekraïne" tijdens de 11e buitengewone spoedzitting, om de integriteit van de PEFC Chain of Custody certificering te waarborgen. Deze verduidelijking is in eerste instantie geldig voor zes maanden vanaf 2 maart 2022 17:55 (Midden-Europese tijd).


PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Contact

Samuel Oldenhove

General Secretary

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief