Webinar voor bouwprofessionals: bekijk de replay
Op 6 december organiseerden onze collega's van PEFC International een webinar voor bouwprofessionals getiteld "Timber Cities: transforming our cities from carbon emitters to carbon sinks". Heeft u deze gemist? Ontdek hieronder de belangrijkste punten van de presentatie en bekijk de replay!
Webinar voor bouwprofessionals: bekijk de replay
12 december 2023 Architectuur & duurzaam bouwen
Gebouwen en de bouwsector alleen al veroorzaken bijna 40% van alle energiegerelateerde broeikasgasemissies ter wereld. Stel een wereld voor waarin ze koolstof kunnen opslaan in plaats van het uit te stoten...
Het is mogelijk, door van hout het favoriete bouwmateriaal voor onze steden te maken. Zo zouden ze een verlengstuk van onze bossen worden...
Tijdens deze webinar in het Engels werden een aantal belangrijke punten naar voren gebracht door de verschillende sprekers, waaronder de kwestie van het verkrijgen van gecertificeerd duurzaam hout.
Volgens Florian Steierer, Economic Affairs Officer bij de gezamenlijke EEC/FAO Forestry and Timber Section, wordt in de Forest Sector Outlook Study, 2020-2040 (in het Engels) duidelijk ingegaan op deze zorgen. In feite konden de onderzoekers aantonen dat, over dezelfde periode, het gebruik van hout in de bouw waarschijnlijk geen schade zal toebrengen aan de bossen. Integendeel, het zou een kans zijn om de prijzen voor boseigenaars te verhogen, wat hen weer zou aanmoedigen om hun bossen duurzamer te beheren.
Wat betreft de hogere kosten van hout voor de bouw, benadrukt Susan Jones, oprichter van atelierjones Architects, de LCA-berekeningen die verband houden met de levenscyclus van gebouwen. Vergeleken met andere gebouwen die 50 tot 70 jaar meegaan voordat ze worden afgebroken, hebben houten gebouwen een levensduur van 100 tot 200 jaar.
Bovendien blijven ze koolstof opslaan gedurende deze periode, worden ze gemakkelijk ontmanteld en kunnen de verschillende onderdelen worden gerecycleerd of hergebruikt.
Bovendien versnelt CLT-constructie de bouwtijd aanzienlijk. De gunstige effecten van hout (biofilisch effect) maken deze gebouwen meer aangenaam om in te wonen, zodat ze ook een hogere bezettingsgraad zullen hebben. Om al deze redenen is het rendement op investering hoger.
Tot slot hebben een aantal grootschalige experimenten aangetoond dat geen enkele brand in staat is om de structuur van houten gebouwen te vernietigen.
Bekijk de replay van deze webinar voor meer informatie!