Week-end du Bois 2023: ontdek de mooiste bossen van Wallonië

Op 13, 14 en 15 oktober zet het Weekend du Bois de Waalse bossen en houtverwerkende bedrijven in de kijker. Het ideale moment voor de grote en de kleintjes om een frisse neus te halen en te genieten van de prachtige herfstkleuren.

Week-end du Bois 2023: ontdek de mooiste bossen van Wallonië

28 september 2023 Groot publiek & consumenten

Zoals ieder jaar zijn we blij partner te zijn van het Weekend du Bois, hét niet-te-missen event dat de Waalse bossen en houtverwerkende bedrijven in de verf zet. Haal uw wandelschoenen uit de kast! Het Weekend du Bois neemt je mee op een tocht langs de best bewaarde geheimen van de regio, met leuke activiteiten voor het hele gezin.

Trek de stekker er een weekend uit en profiteer van de vele bosactiviteiten die tijdens het Weekend du Bois overal in Wallonië worden georganiseerd: wandelingen, plukken, bosbaden, en nog veel meer. Het is ook het perfecte moment om vakmensen uit de houtindustrie te ontdekken! Zagerijen, schrijnwerkers, ambachtslieden, enz. openen hun deuren om hun expertise en hun passie voor hout met u te delen.

Laten we het bos induiken

Het woord bos associeert u misschien aan een oase van rust of aan het geluid van knisperende bladeren onder de voeten tijdens uw wekelijkse wandeling. Maar onze bossen zijn zoveel meer dan dat!


Naast hun vrijetijdsbesteding bieden ze ons een heleboel voordelen. Hieronder vindt u maar een paar:

  • Ze stimuleren de ontwikkeling van biodiversiteit en bieden een thuis aan ongeveer 80% van alle planten- en diersoorten ter wereld. 
  • Ze helpen klimaatverandering tegen te gaan door CO2 vast te leggen via fotosynthese.
  • Ze dragen bij aan het beperken van natuurrampen door bodemerosie te voorkomen, wat aardverschuivingen bij overstromingen helpt voorkomen.
  • Ze hebben rijke, onvervuilde grond die regenwater filtert.
  • Ze voorzien ons van de planten die we nodig hebben om medicijnen te produceren.
  • Ze creëren banen voor miljoenen mensen over de hele wereld. In Wallonië zijn er 18.000 directe banen in de bosbouwsector. 
  • Ze laten ons loskomen van de stress van het stadsleven en hebben een gunstig effect op angst en mentale gezondheid.

Reden te meer om van hun eigen gezondheid een prioriteit te maken! Een manier om dit te doen is door middel van boscertificering, die garandeert dat gecertificeerde bossen duurzaam worden beheerd, zodat ze in stand kunnen blijven voor toekomstige generaties.

Zet u in voor duurzaam bosbeheer

Concreet engageren boseigenaars met PEFC-gecertificeerde bossen zich ertoe biodiversiteit te respecteren, de vernieuwing van de bossen te garanderen, het respect voor anderen (werkomstandigheden en toegang voor het publiek) te verzekeren en de zekerheid van de houtbevoorrading te waarborgen.

Bijna alle openbare bossen in Wallonië zijn trouwens PEFC-gecertificeerd, net als heel wat privébossen! Hoe herkent u een gecertificeerd bos? Aan het bord dat erop staat, zoals in het bos van Rachecourt hieronder:

Zin om te genieten van dit prachtige natuurlijke erfgoed? Op zoek naar een leuke activiteit om te doen met familie of vrienden? Kom dan op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 oktober langs en ontdek alle activiteiten die worden aangeboden tijdens het Weekend du Bois!

PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Contact

Elodie Gilon

Administratie & Communicatie

Document(en)

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief