Winnaar van de Best Use of Certified Timber Prize: versterking van duurzaamheid en energie-efficiëntie

De Paseo Mallorca 15 van het architectenbureau OHLAB is de winnaar van de Best Use of Certified Timber Prize 2022, ondersteund door PEFC.

Winnaar van de Best Use of Certified Timber Prize: versterking van duurzaamheid en energie-efficiëntie

26 januari 2023 Groot publiek & consumenten

De Paseo Mallorca 15, ontworpen door architectenbureau OHLAB, heeft onlangs de Best Use of Certified Timber Prize gewonnen, ondersteund door PEFC, tijdens het World Architecture Festival 2022 (WAF).

Deze prijs beloont architecten voor het gebruik van gecertificeerd hout als belangrijk element van hun project, waardoor het zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid, innovatie, kwaliteit en esthetiek. Het WAF en PEFC hebben deze prijs voor de vierde keer toegekend. 

Paseo de Mallorca

Tradities en duurzaamheid in de kijker

Gelegen op een met bomen omzoomde promenade in het hart van de Spaanse stad Palma de Mallorca, is de Paseo Mallorca 15 een nieuw wooncomplex gebouwd voor de opdrachtgever RAMIS Promociones.

De verbluffende gevel, aangeboden door Grupo GUBIA, bestaat uit PEFC gecertificeerd dennenhout, gemodificeerd vanwege de nabijheid van de zee. 

Deze behandeling vermindert het zwellen en krimpen van het hout aanzienlijk. De verticale houten latten zijn langs alle zijden geborsteld, met verschillende secties en scheidingen, waarna ze bevestigd worden op een frame van geanodiseerd aluminium. 

Meer dan 350 vaste en verschuifbare houten panelen veranderen voortdurend het aanzicht van het gebouw en fungeren als zonwering. 

Het ontwerp weerspiegelt traditioneel Mallorcaans timmerwerk en is, volgens OHLAB, een “herlezing van de traditionele materialen en processen van het eiland… bereikt met een abstracte en hedendaagse touch, waardoor een gebouw ontstaat dat volledig efficiënt en duurzaam wil zijn en een plezierige en stimulerende zintuiglijke ervaring voor de bewoners wil creëren.”

WAF 2022


Passivhaus-normen

Het project werd volgens de Passivhaus-normen ontworpen om een maximale energetische efficiëntie te bereiken en een veilige en comfortabele omgeving te bieden. Het Passivhaus-label wordt toegekend aan de nieuwe woningen met een verwarmings- en koelingsbehoefte van minder dan 15kWh/m²/jaar, wat 90 % minder bedraagt dan een conventioneel gebouw. 

De winnaar werd op 2 december 2022 bekend gemaakt door Fabienne Sinclair, marketingverantwoordelijke bij PEFC. De jury prees het project voor zijn “meesterlijke beheersing van het licht” en zijn “tijdloze schoonheid en technische innovatie.” 

“Dit gebouw toont de verschillende wijzen waarop PEFC-gecertificeerde materialen bijdragen tot de globale duurzaamheid van een gebouw », aldus Fabienne Sinclair.

“Telkens we deze prijs hebben gesteund, werden we verrast door de manieren waarop architecten gecertificeerd hout gebruiken. Nu we allen streven naar koolstofneutraliteit, is de opname van PEFC-gecertificeerd hout als bouwmateriaal een essentiële bijdrage aan dit doel.“

Växjö


Speciale prijs voor één van de grootste houten gebouwen van Zweden

De jury kende de prijs voor uitmuntendheid ook toe aan het stadhuis- en treinstationproject Växjö (Zweden) (zie het speciale artikel op de website van PEFC International), uitgevoerd door SWECO.

Dit gebouw is één van de grootste houten gebouwen  in Zweden. Het is een houtskeletgebouw met een PEFC-gecertificeerd gelijmd gelamineerd houtskelet en Binderholz CLT BBS kruisgelamineerde houten plafonds.

De talrijke zichtbare houten elementen in het gebouw, zoals plafonds, muurbekledingen, vloeren en trappen, zorgen voor een warme en gastvrije sfeer.  



Foto credits: José Hevia, World Architecture Festival, Felix Gerlach





PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief