World Rainforest Day

Tropische bossen zijn essentieel voor het overleven van het leven op aarde. Toch verliezen we elke seconde 40 voetbalvelden aan regenwoud. Op World Rainforest Day, ontdek hoe we samen het verschil kunnen maken.

World Rainforest Day

22 juni 2021 Groot publiek & consumenten

Tropische bossen zijn essentieel voor het overleven van het leven op aarde. Toch verliezen we elke seconde 40 voetbalvelden aan regenwoud. Op World Rainforest Day, ontdek hoe we samen het verschil kunnen maken.

Tropische bossen zijn essentieel voor het overleven van het leven op aarde. Ze herbergen de helft van alle planten- en diersoorten op aarde, bieden onderdak aan wilde dieren en helpen ons de klimaatverandering tegen te gaan. 

Toch verliezen we elke seconde 40 voetbalvelden aan regenwoud, waardoor onze biodiversiteit wordt bedreigd en de gezondheid van onze planeet in gevaar komt.

Tropische regenwouden behouden

Het beschermen van ecosystemen, het ondersteunen van natuurbehoud, het stoppen van ontbossing, het planten van inheemse bomen, ... het voortbestaan van tropische bossen hangt af van onze acties als wereldwijde gemeenschap. Door lokale inheemse gemeenschappen, regionale overheden, filantropen, milieuactivisten, jongeren en burgers over de hele wereld te betrekken en te mobiliseren, kunnen we tropische wouden behouden en regenereren!

Daarom zijn we partner van het World Rainforest Day Initiative, georganiseerd door het Rainforest Partnership om World Rainforest Day te vieren. 

Een filmwedstrijd met een selectie van elf korte films die het belang van bossen wereldwijd en de voortdurende bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd belichten, drie dagen van feest, panelgesprekken over fascinerende thema's zoals de rol van vrouwen in tropisch natuurbehoud of over hoe steden kunnen helpen het regenwoud te beschermen, … de World Rainforest Day Initiative organiseert verschillende inspirerende activiteiten om het belang van tropische regenwouden onder de kijker te zetten. Je vindt hun agenda op hun website

Het hele jaar door is de Rainforest Partnership ook actief in verschillende projecten. Een biodiversiteitsonderzoek in de wouden van Ayacucho, Peru, heeft bijvoorbeeld 203 soorten insecten waaronder 195 soorten vlinders en 8 soorten meliponabijen & 5 primatensoorten geregistreerd in de Valle del Río Apurímac, Ene, en Mantaro. Deze baanbrekende onderzoek naar de insecten en primaten van de regio versterkt de inspanningen om de bossen van Ayacucho in stand te houden.

SDGs

Tropische regenwouden hebben een grote rol te spelen in klimaatmitigatie, behoud van biodiversiteit en in de ontwikkeling van rechtvaardige en duurzame economieën, daarom zijn veerkrachtige en toekomstgerichte projecten die gebaseerd zijn op zowel lokaal leiderschap als op een wereldwijde strategie belangrijk voor bosbescherming. 

De wereld kan niet wachten, doe nu mee!

Meer rundvlees betekent minder regenwouden

Ondanks de gangbare opvatting dat de houtkap de grootste boosdoener is in de achteruitgang van de regenwouden, is de rundvleesproductie verreweg de grootste oorzaak van de ontbossing van de tropische regenwouden in het Amazonegebied. Van 2000 tot 2005 was de rundvleesproductie verantwoordelijk voor 65 tot 70 procent van alle ontbossing in het Amazonegebied, en dat cijfer ligt nu naar schatting nog hoger. 

Bovendien wordt steeds meer regenwoud omgevormd tot sojaplantages, waarvan een groot deel wordt gebruikt om de groeiende rundveestapel te voeden. Alleen al in Brazilië wordt ongeveer 24 tot 25 miljoen hectare gebruikt voor de productie van soja. Deze processen stoten een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uit, waardoor het ooit beboste gebied zijn capaciteit verliest om als koolstofput te fungeren. 

Nog erger is dat het vee grote hoeveelheden methaan, een broeikasgas dat 30 keer krachtiger is dan koolstofdioxide, in de atmosfeer brengt.

  • Verminder uw vleesconsumptie

Je hoeft je dieet niet drastisch te veranderen om een verschil te maken. Vervang waar mogelijk rundvlees door plantaardige eiwitten of, in mindere mate, eiwitten zoals kip, die een veel kleinere impact hebben op het milieu. Zelfs één maaltijd minder met rundvlees per week maakt al een verschil en is een gemakkelijke opoffering voor het regenwoud en ons klimaat.

Palmolie, koffie, chocolade & kleding

Palmolie is een uiterst veelzijdig product dat wordt gebruikt in allerlei alledaagse cosmetica, schoonmaakproducten en voedingsmiddelen, maar de productie ervan is de belangrijkste oorzaak van ontbossing in tropisch Zuidoost-Azië. Het aantal palmolieplantages in de regio is de afgelopen 10 jaar verdubbeld om aan de groeiende mondiale vraag te voldoen, en de "slash-and-burn"-productie veroorzaakt wijdverspreide bosbranden, die de biodiversiteit bedreigen door de vernietiging van habitats van belangrijke diersoorten zoals orang-oetans, tijgers, neushoorns en olifanten. Bovendien komt door de verbranding van het land een uiterst gevaarlijke nevel in de lucht terecht, die leidt tot ernstige gezondheidsproblemen voor de mens en in de hele regio dodelijke slachtoffers maakt.

Naast de vraag naar palmolie heeft de groeiende wereldwijde vraag naar koffie en cacao de boeren ertoe aangezet hun plantages uit te breiden, vaak ten koste van het regenwoud. En aan veel van onze favoriete kledingmerken zijn verborgen kosten voor de tropische regenwouden verbonden. Elk jaar worden ongeveer 150 miljoen bomen gekapt en tot celluloseweefsel verwerkt voor de productie van viscose- en rayonkleding. 

  • Stop met palmolie en koop regenwoudvriendelijke producten

Naast het verminderen van onze palmolieconsumptie, kunnen we ook bewuster aankopen doen want elke keer dat we iets kopen, brengen we onze stem uit.

Koop bijvoorbeeld regenwoudbewuste koffie en chocolade: er zijn stappen die koffie- en chocoladeliefhebbers kunnen nemen om hun favoriete producten zo te kopen dat de impact op het regenwoud wordt geminimaliseerd. Begin bijvoorbeeld met het zoeken naar koffie en chocolade die gecertificeerd zijn als FairTrade, zoals die van Puro Coffee:  geroosterd op zonne-energie, voor elke kilo koffie die verkocht wordt, gaat een bijdrage naar een organisatie die het regenwoud beschermt.

Koop ook duurzame kleding: tweedehands winkelen en oude kleding recyclen is een geweldige manier om uw individuele impact te verkleinen. Maar natuurlijke en hernieuwbare bosvezels hebben ook een enorm potentieel om de mode-industrie duurzamer te maken: van Spaans modeontwerp naar Italiaanse schoenen, modemerken en detailhandelaars hebben een enorme kans om het duurzame beheer van de bossen in de wereld te helpen bevorderen en ondersteunen.

En ondersteun ook zeker merken met de PEFC-certificering! PEFC steunt de ontwikkeling van duurzaam bosbeheer in het op één na grootste regenwoud ter wereld, waar bijna de helft van alle op aarde bekende soorten leeft, het Congobekken in Centraal-Afrika, verspreid over Gabon, Kameroen en de Republiek Congo; en in Thailand, Vietnam en Myanmar, waar het op twee na grootste regenwoud ter wereld te vinden is. PEFC garandeert dat producten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Door te voldoen aan strenge principes en criteria kunnen bedrijven en producten PEFC-gecertificeerd worden - en zo bijdragen aan een milieuvriendelijk, maatschappelijk voordelig en economisch levensvatbaar beheer van bossen over de hele wereld. Je vindt de lijst van de meer dan 20.000 gecertificeerde ondernemingen hier!

  • Verspreid het woord! 



Bronnen: Celebrating our rainforests on World Rainforest Day, World Rainforest Day, Rainforest Partnership,  Biodiversity research in Ayacucho’s cloudforests, Fairtrade & duurzaamheid & Fashions change, forests stay, Congo Basin Development Initiative & Supporting the development of forest certification in Southeast Asia

PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Document(en)

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief