PEFC is een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk die is opgericht in 1999. De organisatie is gevestigd in Genève en heeft leden in meer dan 50 landen. Haar missie is het bevorderen van duurzaam bosbeheer. Ze doet dit door middel van vrijwillige certificering (in bossen en bedrijven), waarbij de naleving van de criteria wordt gecontroleerd door onafhankelijke derden.
België is een van de 7 oprichtende landen van PEFC. Sinds 2003 werkt het team van PEFC Belgium aan het definiëren van de standaarden voor duurzaam beheer die van toepassing zijn op Waalse bossen, aan het ondersteunen van bedrijven die PEFC-gecertificeerde producten op de markt brengen of willen brengen, en aan het bewustmaken van inkopers en consumenten over verantwoorde inkoop van hout en papier.
Bossen spelen een essentiële rol voor het milieu, de bevolking en de economie van onze planeet. Ze beperken niet alleen de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen, maar behoren ook tot de rijkste biologische gebieden op aarde. Ze leveren ook voedsel en hernieuwbare grondstoffen voor veel van onze producten en bestaansmiddelen voor miljoenen mensen.
Maar onze bossen staan onder druk. Elk jaar verdwijnt er 10 miljoen hectare bos (FAO), 90% van de ontbossing is te wijten aan uitbreiding van de landbouw (FAO) en steeds meer sectoren schakelen over op bio-gebaseerde materialen zoals hout. Ontbossing is een belangrijke factor in klimaatverandering en klimaatverandering verzwakt de weerstand van bossen tegen de grillen van het klimaat.
Een gezond en duurzaam beheer van onze bossen is van cruciaal belang om ook toekomstige generaties de diensten te blijven bieden die bossen ons nu leveren.
Duurzaam bosbeheer betekent het beheren van bossen op een manier die hun biodiversiteit, productiviteit, herstelvermogen en vitaliteit in stand houdt.
Het streeft ernaar om aan de behoeften van de huidige generaties te voldoen zonder die van toekomstige generaties in gevaar te brengen, door te zorgen voor een evenwicht tussen de drie functies van het bos: ecologisch (behoud van het milieu), sociaal (voordelen voor lokale gemeenschappen) en economisch (verantwoorde en duurzame exploitatie).
• Ecologisch: het houdt de biodiversiteit in stand, beschermt de bodem, reguleert het klimaat en handhaaft essentiële ecosysteemdiensten zoals lucht- en waterzuivering.
• Sociaal: het ondersteunt lokale gemeenschappen door hulpbronnen, banen en economische kansen te garanderen met respect voor de rechten van de bevolking en gebruikers.
• Economisch: het zorgt voor verantwoorde en winstgevende bosexploitatie op lange termijn, waarbij wordt voldaan aan de groeiende vraag naar producten uit duurzame bronnen, terwijl de waarde van bossen voor huidige en toekomstige generaties wordt vergroot.
Alle bossen in Wallonië, zowel openbare als privébossen, kunnen een PEFC-certificering krijgen op voorwaarde dat ze de PEFC-criteria van duurzaam beheer naleven. In Wallonië zijn er twee organisaties die boseigenaars begeleiden bij het nemen van stappen (zie hieronder).
Boscertificering is een vrijwillig proces voor boseigenaars. Ze verbinden zich ertoe de PEFC-criteria voor duurzaam bosbeheer toe te passen en zich te laten controleren om PEFC-gecertificeerd hout te kunnen verkopen.
In Wallonië zijn er twee organisaties die boseigenaars ondersteunen bij het ondernemen van de stappen om certificering te verkrijgen en te behouden, en die hun PEFC-lidmaatschap beheren:
• De Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij begeleidt eigenaars van privébossen;
• Filière Bois Wallonie begeleidt eigenaars van openbare bossen.
Heeft u een bos in Wallonië? Hier krijgt u meer informatie over PEFC-certificering (in het Frans).
Heeft u een bos in Vlaanderen? PEFC-certificering is op dit moment alleen van toepassing op Waalse bossen.
PEFC-certificering waardeert de inzet en duurzame praktijken van boseigenaars, bevordert de verkoop van hout dankzij een erkend label en komt tegemoet aan de groeiende verwachtingen van bedrijven, inkopers en consumenten die bezorgd zijn over duurzaamheid, terwijl het boserfgoed wordt beschermd en versterkt voor toekomstige generaties.
Heeft u een bos in Wallonië? Hier krijgt u meer informatie over PEFC-certificering (in het Frans).
Heeft u een bos in Vlaanderen? PEFC-certificering is op dit moment alleen van toepassing op Waalse bossen.
De criteria zijn omschreven in de PEFC-standaarden voor duurzaam bosbeheer voor het Waals Gewest (in het Frans). Ze zijn uitgewerkt in beknopte handvesten die ter beschikking worden gesteld door de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij voor privébossen (zie het handvest) en door Filière Bois Wallonie voor openbare bossen (zie het handvest – in het Frans).
Geaccrediteerde onafhankelijke auditeurs controleren regelmatig de naleving van de PEFC-criteria. Wanneer er een niet-conformiteit wordt vastgesteld, moet de eigenaar correctieve maatregelen nemen. Zo niet, wordt hij uitgesloten van het PEFC-systeem.
De Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij of Filière Bois Wallonie kan u helpen om inkopers te vinden. U kunt ook de PEFC-zoekmachine raadplegen, die alle PEFC-gecertificeerde bedrijven wereldwijd vermeldt, waaronder bosexploitanten, zagerijen en andere houtverwerkende bedrijven.
PEFC Chain of Custody-certificering garandeert de traceerbaarheid van hout en houtproducten doorheen de toeleveringsketen, van het gecertificeerde bos tot het afgewerkte product.
Ze verzekert dat elk bedrijf dat betrokken is bij de verwerking, productie of het op de markt brengen van producten die PEFC- gecertificeerde grondstof bevatten, voldoet aan de duurzaamheids- en traceerbaarheidscriteria van het label. Om producten als PEFC-gecertificeerd te mogen verkopen, moet elk bedrijf in de keten in het bezit zijn van deze certificering.
Bezoek voor meer informatie over de vereisten en voordelen van deze certificering deze pagina: Certificering van de PEFC-Chain of Custody.
Elk bedrijf dat betrokken is bij de verwerking, productie of het op de markt brengen van producten of basis van gecertificeerd hout of vezels kan PEFC Chain of Custody-certificering verkrijgen.
Het gaat om een grote verscheidenheid aan sectoren zoals bosexploitanten, zagerijen, meubelfabrikanten, drukkerijen, papierfabrieken, houthandelaars, maar ook bouw- en ontwerpbedrijven. Deze certificering garandeert dat PEFC- gecertificeerde materialen door de hele toeleveringsketen worden getraceerd, zodat wordt gewaarborgd dat ze voldoen aan de duurzaamheidsstandaarden.
Lees hier hoe u het PEFC Chain of Custody-certificaat kan verkrijgen.
Om PEFC Chain of Custody-certificering te verkrijgen, moet het bedrijf een systeem implementeren dat de traceerbaarheid van gecertificeerde materialen in elk stap van de toeleveringsketen garandeert. Dit omvat het naleven van de PEFC-standaarden, het opstellen van interne procedures en controle door een onafhankelijke certificeringsinstelling.
Bekijk voor meer informatie over de specifieke stappen onze speciaal gemaakte pagina Hoe het PEFC Chain of Custody-certificaat te krijgen of download de gids CoC-Certificering in 6 stappen.
PEFC Chain of Custody-certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijke instellingen, die zijn geaccrediteerd en goedgekeurd door PEFC. Deze instellingen controleren of het bedrijf voldoet aan de PEFC-standaarden en kennen het certificaat toe.
Bekijk de lijst met PEFC-certificeringsinstellingen.
De audits worden uitgevoerd door geaccrediteerde en onafhankelijke certificeringsinstellingen. Bekijk hier de lijst van certificeringsinstellingen die actief zijn in België: PEFC-certificeringsinstellingen.
PEFC-certificering is vijf jaar geldig. Ze bestaat uit verschillende auditfasen: een initiële audit, die essentieel is voor het verkrijgen van de certificering, gevolgd door drie jaarlijkse toezichtsaudits om te controleren of de praktijken van het bedrijf nog steeds voldoen aan de eisen. Ten slotte is er een hernieuwingsaudit aan het einde van elke cyclus van vijf jaar om de geldigheid van het certificaat te verlengen.
Deze audits zijn nodig, ongeacht de grootte van het bedrijf, om ervoor te zorgen dat de PEFC-eisen worden nageleefd.
Het PEFC-Due Diligence System is een raamwerk van procedures om het risico te beperken dat bos- of houtmateriaal afkomstig is van controversiële bronnen. Het is gebaseerd op drie belangrijke stappen: het verzamelen van informatie, het beoordelen van risico's en het implementeren van maatregelen om deze risico's te beperken.
Zie voor meer informatie de PEFC ST 2002:2020 standaard, punt 3.9.
De keuze van het PEFC-certificeringstype hangt af van de grootte en structuur van uw bedrijf:
• Groepscertificering: ideaal voor bedrijven met minder dan 50 voltijdse equivalenten (VTE) en een jaarlijkse omzet van minder dan € 10 miljoen. In België wordt deze certificering beheerd door Suricata BV . Hun contactgegevens kunt u hier terugvinden: PEFC-certificeringsinstellingen.
• Individuele certificering: geschikt voor afzonderlijke bedrijven die op één site werken en niet voldoen aan de criteria voor groepscertificering.
• Multisite certificering: geschikt voor organisaties met meerdere sites die niet voldoen aan de criteria voor groepscertificering.
In alle gevallen is het aanbevolen om bij meerdere certificeringsinstellingen een offerte aan te vragen. De volledige lijst van PEFC-certificeringsinstellingen vindt u hier.
De databank van PEFC-gecertificeerde bedrijven is een online tool om de geldigheid van PEFC-certificaten te controleren en gecertificeerde bedrijven wereldwijd te zoeken. Het wordt gebruikt om de traceerbaarheid van gecertificeerde materialen door de hele toeleveringsketen te garanderen en om het contact tussen bedrijven en hun handelspartners te vergemakkelijken.
U kunt een bedrijf zoeken op certificaatnummer, licentienummer, naam, locatie, type gecertificeerd product of boomsoort. Via onderstaande link krijgt u toegang tot de “Find Certified”-database: https://www.pefc.org/find-certified
Om de geldigheid van een PEFC-certificaat te controleren, gebruikt u de online databank “Find Certified” op de officiële PEFC-website. Door te zoeken naar het certificaatnummer of de bedrijfsnaam kunt u de status, geldigheid en certificeringsgegevens controleren. Deze databank wordt voortdurend bijgewerkt.
Deze controle is essentieel voor inkopers, omdat het garandeert dat materialen echt afkomstig zijn van gecertificeerde duurzame bronnen en voldoen aan de PEFC-eisen. Het beveiligt ook uw transacties en toont uw betrokkenheid bij een verantwoorde toeleveringsketen aan.
Nadat uw audit is uitgevoerd, kan het een tijdje duren voordat de verwerking en verzending van uw certificaat is afgerond.
Heeft u uw certificaat nog niet ontvangen? Neem eerst contact op met uw certificeringsinstelling. Als u het certificaat nog altijd niet ontvangen hebt, neem dan contact met ons op via info@pefc.be om de status van uw dossier te controleren.
Het PEFC-team probeert zo snel mogelijk uw vraag te beantwoorden.
Hier kunnen twee redenen voor zijn:
1. De certificeringsinstelling die uw audit heeft uitgevoerd, heeft uw certificaat misschien nog niet naar PEFC Belgium gestuurd. Neem in dat geval contact op met deze instelling of stuur uw bijgewerkte certificaat rechtstreeks naar PEFC Belgium.
2. PEFC Belgium heeft uw certificaat ontvangen, maar het duurt een tijdje voordat het ingevoerd is in de databank. We streven er altijd naar om certificaten zo snel mogelijk bij te werken.
Neem in dringende gevallen contact met ons op via info@pefc.be.
Hier kunnen twee redenen voor zijn:
1. Uw licentiecontract is nog niet ondertekend en teruggestuurd naar PEFC Belgium, wat verplicht is om het proces af te ronden.
2. PEFC Belgium heeft uw contract ontvangen, maar het duurt even voordat het ingevoerd is in de databank.
We doen ons uiterste best om uw aanvraag zo snel mogelijk te verwerken. Als u vragen hebt of dringend hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op via info@pefc.be.
Een PEFC-licentiecontract is een formele overeenkomst tussen het bedrijf en PEFC die toestemming geeft voor het gebruik van de tekens van het PEFC- handelsmerk, zoals het logo en het label, volgens de vastgestelde regels.
Het bijbehorende licentienummer is een uniek identificatienummer dat aan het bedrijf wordt toegekend en dat de traceerbaarheid garandeert en het correcte gebruik van de elementen van het PEFC-merk valideert. Dat nummer staat op de labels en wordt ook gebruikt om het bedrijf te identificeren in de databank van gecertificeerde bedrijven.
De cijfers op het PEFC-logo van een gecertificeerd bedrijf komen overeen met het unieke licentienummer van het bedrijf, dat is toegekend bij het ondertekenen van de licentieovereenkomst voor het gebruik van de PEFC- merken. Dat nummer identificeert het bedrijf en zorgt voor de traceerbaarheid van gecertificeerde producten.
Voor meer informatie over het gebruik van het PEFC-label, bezoek deze pagina: Gebruik van het PEFC-label.
Nadat u uw ondertekende licentiecontract naar PEFC Belgium hebt teruggestuurd, krijgt u toegang tot een pagina met een onlineopleiding voor uw medewerkers, de kalender van liveopleidingen, documenten om te downloaden en tekst en beeldmateriaal om uw inzet voor bossen te promoten via uw PEFC-certificering.
Hebt u geen toegang gekregen tot deze pagina? Neem contact met ons op.
Het PEFC-label op een product garandeert dat het gebruikte hout of papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en verantwoorde bronnen, in overeenstemming met strenge ecologische, sociale en economische criteria. Het verzekert ook dat elke stap in de toeleveringsketen, van het bos tot het eindproduct, gecertificeerd is om de traceerbaarheid en duurzaamheid van de materialen te garanderen.
De PEFC-labels worden volgens strenge criteria gedefinieerd in internationale standaarden. Er zijn verschillende versies van het PEFC-label, afhankelijk van het soort product en het communicatiemedium. Ze garanderen allemaal de duurzame en gecontroleerde herkomst van de gebruikte materialen.
Om meer te weten over de verschillende labels en het gebruik ervan, bezoek deze pagina: Gebruik van het PEFC-label.
Om hun wereldwijde erkenning en betrouwbaarheid te garanderen, is het gebruik van de PEFC-merken en het PEFC-label vastgelegd in de internationale standaard PEFC ST 2001:2020 PEFC-keurmerken: regels en voorschriften. Een overzicht van de inhoud vindt u op de webpagina Gebruik van het PEFC-label en in deze korte presentatie.
Met het online PEFC Label Generator-platform kunnen bedrijven in een paar klikken PEFC-labels downloaden die voldoen aan de internationale standaarden en zijn aangepast aan hun behoeften.
Ga naar de Label Generator of raadpleeg het gedeelte van deze veelgestelde vragen dat gewijd is aan de Label Generator.
Met het online PEFC Label Generator-platform kunnen bedrijven in een paar klikken PEFC-labels downloaden die voldoen aan de internationale standaarden en zijn aangepast aan hun behoeften.
Ga naar de Label Generator of raadpleeg het gedeelte van deze veelgestelde vragen dat gewijd is aan de Label Generator.
Ja. U gebruikt het label dan “off-product”. U kunt het gebruiken voor promotiedoeleinden, in communicatiemedia of voor elk ander gebruik waarbij het niet op een product wordt aangebracht.
Om meer te weten over de regels voor het gebruik van de tekens van het PEFC-merk, raadpleeg de standaard PEFC ST 2001:2020 PEFC-keurmerken: regels en voorschriften en gebruik de Label Generator.
Er zijn 2 soorten PEFC-labels: het label dat u op uw gecertificeerde producten gebruikt en het label dat u voor promotionele doeleinden gebruikt (het PEFC-label “off-product”). Dit laatste kan gebruikt worden in uw communicatie, in uw rapporten, op uw website of in uw brochures, enz. om uw engagement te tonen aan uw klanten en partners.
Download het in een paar klikken via het Label Generator-platform.
Op het online PEFC Label Generator-platform kunnen bedrijven in een paar klikken PEFC-labels downloaden die voldoen aan de internationale standaarden en zijn aangepast aan hun behoeften.
Elk bedrijf met een PEFC-certificaat en PEFC-licentiecontract die in orde zijn, krijgt toegang tot de Label Generator. Heeft uw bedrijf nog geen toegang gekregen? Neem contact met ons op.
U kunt uw PEFC-labels aanpassen zolang ze voldoen aan de criteria van de internationale norm PEFC ST 2001:2020 PEFC-keurmerken: regels en voorschriften.
Op het online PEFC Label Generator-platform kunnen bedrijven in een paar klikken PEFC-labels downloaden die voldoen aan de internationale standaarden en zijn aangepast aan hun behoeften.
Als u wijzigingen aanbrengt die niet voor normaal gebruik zijn, moet u het label of het ontwerp met het label naar PEFC sturen voor voorafgaande goedkeuring.
Toegang tot de Label Generator wordt verleend nadat het bedrijf zijn ondertekende PEFC-licentieovereenkomst heeft teruggestuurd, die toestemming geeft voor het gebruik van de PEFC-tekens.
Het bedrijf krijgt per e-mail toegang en kan al een account aanmaken indien gewenst. Dit wordt pas actief als het ondertekende licentiecontract naar PEFC Belgium is teruggestuurd. Heeft u deze e-mail niet ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Om in te loggen op de Label Generator gaat u naar https://lg.pefc.org/login. Voer uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op “login”.
Als u net een account hebt aangemaakt, maar nog geen toegang hebt tot het platform, kijk dan na of uw licentiecontract, dat ons team u hebt gestuurd, is ondertekend en naar ons is teruggestuurd. Als u dat nog niet hebt gedaan, stuur dan uw ondertekende contract naar info@pefc.be. Het kan enkele dagen duren om uw toegang te activeren.
Als u problemen hebt om in te loggen, raadpleeg dan nogmaals de e-mail met uitleg van ons team. Die bevat gedetailleerde instructies. Neem contact met ons op als het probleem aanhoudt. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren om uw vraag te verwerken.
Klik op de inlogpagina van de Label Generator op de knop “Wachtwoord vergeten?” en volg de instructies om uw wachtwoord opnieuw in te stellen. Heeft u geen e-mail ontvangen om uw wachtwoord opnieuw in te stellen? Kijk dan eens bij uw spam.
Houd er rekening mee dat dit proces vollediggeautomatiseerd is en dat alleen u uw wachtwoord kan veranderen of resetten. Het PEFC-team kan dit niet voor u doen.
Neem contact op met ons team op +32 2 223 44 21 of per e-mail op info@pefc.be van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 17 uur. We doen ons uiterste best om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Ja, het is mogelijk om bepaalde opmaakparameters direct aan te passen via de opties die beschikbaar zijn in de Label Generator.
Als u echter wijzigingen aanbrengt in het PEFC-label met behulp van een extern programma, moet u uw versie officieel laten goedkeuren door ons voordat u deze gebruikt. Stuur dan uw aanvraag naar info@pefc.be.
Om meer te weten over de regels voor het gebruik van de tekens van het PEFC-merk, raadpleeg de standaard PEFC ST 2001:2020 PEFC-keurmerken: regels en voorschriften.
Als de persoon die verantwoordelijk is voor de Label Generator uw bedrijf heeft verlaten, stuur ons dan een e-mail via info@pefc.be. Zo kunnen we de wijziging doorvoeren en toegang geven aan een nieuwe verantwoordelijke.
Let wel: er kan maar één gebruikersnaam per bedrijf gebruikt worden voor de Label Generator. We kunnen niet meerdere toegangsrechten toekennen. Vermeld zeker de contactgegevens van de nieuwe verantwoordelijke in uw verzoek.
Ja. Als u de eigenaar van het account bent, kunt u collega’s en consultants uitnodigen om uw account te gebruiken in het deel “Team”. U kunt hen toevoegen als beheerders, bijdragers of kijkers. Zo kunt u bepalen wie toegang heeft tot het account van de Label Generator van uw bedrijf.
U geeft enkel toegang aan degenen die het nodig hebben en verwijdert de toegang van degenen die het niet nodig hebben, zonder dat u dit aan PEFC moet vragen. In het deel “Team” vindt u een overzicht van uw team en kunt u de toegangsrechten beheren.